ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін затвердив склад наглядової ради Укроборонпрому

До неї увійшли, зокрема, експрем'єр Олексій Гончарук та ексміністр економіки Тимофій Милованов.

Кабмін затвердив склад наглядової ради Укроборонпрому
Фото: Telegram/ #залізні_зміни в МінСтратегПромі

29 грудня уряд затвердив склад наглядової ради акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість». 

Про це повідомив очільник Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

За словами Камишіна, наглядова рада - один з ключових етапів реформи корпоративного управління державного сектору вітчизняного ОПК. 

До її складу увійшли:

  • Олексій Гончарук, премʼєр-міністр України в 2019-2020 роках, голова наглядової ради ГО «Аеророзвідка»;
  • Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки та колишній міністр економіки, ексголова наглядової ради Укроборонпрому;
  • Сергій Коновець, колишній член наглядової ради Укрексімбанку та правління НАК "Нафтогаз України";
  • Давід Ломджарія, член наглядової ради Укрзалізниці;
  • Лінді Сміт, президент та СЕО Оборонно-промислової коаліції Аризони (AZDIC).

Що відомо про цих членів наглядової ради

  • Олексій Гончарук за президентства Володимира Зеленського першу працював заступником голови Адміністрації Президента України і відповідав за блок економічного розвитку та продовження реформ. Згодом Зеленський затвердив пропозицію про Офіс президента і призначив Гончарука заступником керівника ОПУ. У серпні 2019-го Рада підтримала його кандидатуру на пост глави уряду, однак уже в березні 2020-го Гончарук написав заяву про відставку з посади прем'єр-міністра. Більшості українців устиг запам’ятатися їздою на самокаті у службовому кабінеті на Грушевського та злитими у пресу аудіозаписами нарад, на яких звучали характеристики на адресу глави держави, які не могли сподобатися Банковій. Довгий час було відомо, що після відставки Гончарук переїхав у США, однак з початку вторгнення він звітував у Facebook, що перебуває в Україні.Олексій Гончарук розповів LB.ua, що повернувся в Україну за два місяці до початку повномасштабної агресії, перед тим у США читав лекції, а зараз із друзями проєктує та будує дрони для фронту.
  • Тимофій Милованов раніше був членом Ради НБУ від парламенту, починаючи з 2016-го. Після цього його в жовтні обрали заступником голови Ради НБУ. Влітку 2019-го організував для новообраних депутатів Верховної Ради IX скликання від політичної партії «Слуга народу» школу Зе!депутата в Трускавці. Того ж року став міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в уряді Олексія Гончарука. Після відставки глави уряду в 2020-му Милованов залишив Мінекономіки, хоча у нього був шанс стати міністром аграрної політики, але в останній момент він відмовився. Зате у листопаді 2020 року його призначили позаштатним радником Андрія Єрмака. У квітні 2021 року - виконувачем обов'язків генерального директора ДП "Національний фонд інвестицій України", а у травні того ж року -  членом Наглядової ради ДК «Укроборонпром».
  • Сергій Коновець, маючи досвід члена наглядової ради Укрексімбанку та правління НАК "Нафтогаз України", у жовтні цього року став ще й членом наглядової ради «Оператора ГТС України». Раніше був фінансовим директором Торвелл Холдинг Лімітед.
  • Давід Ломджарія став членом наглядової ради УЗ в грудні 2021 року. Він також виконавчий директор в "Iberia Group", керуючий партнер "Four Seas Trading" і голова наглядової ради "SunEnergy Bank". Всі ці компанії розташовані в Грузії.
  • Лінді Сміт є СЕО Оборонно-промислової коаліції Аризони (AZDIC). За словами глави Мінстратегпрому Олександра Камишіна, саме в Аризоні розташована найбільша кількість американських оборонних компаній - і понад дві тисячі з них входить до складу коаліції. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram