ГоловнаЕкономікаБізнес

​Нафтогаз подав до суду в США для стягнення 5 млрд доларів з Росії за активи в Криму

Росія добровільно не сплатила Нафтогазу кошти, передбачені рішенням арбітражу в Гаазі.

​Нафтогаз подав до суду в США для стягнення 5 млрд доларів з Росії за активи в Криму
Фото: oilpoint.com.ua

НАК “Нафтогаз України” та ще 5 компаній Групи Нафтогаз подали клопотання до Окружного суду США Округу Колумбія про підтвердження рішення Арбітражного трибуналу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, яке зобов’язало Росію сплатити 5 млрд доларів (включно з відсотками) компенсації за збитки та втрачене майно Нафтогазу в Криму.

Про це повідомив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

За його словами, таке клопотання стало можливим у зв’язку із тим, що арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, Нафтогаз має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи Російської Федерації.

“Оскільки Росія добровільно не сплатила Нафтогазу кошти, передбачені рішенням арбітражу, ми маємо намір використати всі доступні механізми для стягнення цих коштів. Зараз ми працюємо над цим у Сполучених Штатах та інших цільових юрисдикціях”, – зазначив Чернишов.

Відповідно до законодавства США, підтвердження арбітражного рішення є обов’язковим, якщо суд не встановить, що існує одна з обмежених підстав для відмови або відстрочки визнання чи виконання арбітражного рішення, викладених у Нью-Йоркській конвенції. При цьому відсотки, передбачені за несплату коштів відповідно до арбітражного рішення, продовжують нараховуватись до повної виплати компенсації за рішенням суду.

 

Нагадаємо, 12 квітня 2023 року Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов’язав Росію сплатити 5 млрд доларів компенсації за збитки, завдані захопленням активів компаній Групи Нафтогаз в АР Крим у 2014 році. Арбітражне рішення було винесено після слухань щодо визначення суми компенсації, які завершилися в березні 2022 року на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У лютому 2019 року Арбітражний трибунал у Гаазі визнав свою юрисдикцію на розгляд справи та також визнав, що РФ незаконно експропріювала активи "Нафтогазу" у Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram