ГоловнаЕкономікаДержава

Шмигаль: Україна готує механізм конфіскації $500 млрд заморожених активів РФ

Другим джерелом відновлення будуть кошти українського бюджету.

Шмигаль: Україна готує механізм конфіскації $500 млрд заморожених активів РФ
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Фото: Пресслужба КМУ

Україна готує механізм, який дозволить конфіскувати до 500 млрд доларів заморожених на Заході російських активів.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на Конференції з питань відновлення України в Лондоні, інформує Урядовий портал.

"Росія має заплатити за те, що зруйнувала. Ми готуємо справедливий механізм, який дозволить конфіскувати до 500 млрд доларів заморожених на Заході російських активів. Рада Європи вже прийняла історичне рішення про створення Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України. Це перший компонент Міжнародного компенсаційного механізму", - зазначив Шмигаль.

Другим джерелом фінансування відбудови, за словами прем'єра, будуть кошти українського бюджету, в тому числі від конфіскації російських активів в Україні. В українському бюджеті на 2023 рік вже передбачено 3,3 млрд дол. на  відновлення.

Також уряд України розраховує на допомогу міжнародних партнерів, в тому числі міжнародних фінансових організацій. 

"З необхідних 14,1 млрд дол. на rapid recovery партнери вже гарантували отримання 4,3 млрд. Проте нам потрібні ще 6,5 млрд доларів", - повідомив очільник уряду. 

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав прийнятий Радою закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану". Підписаний закон дозволяє Національному банку націоналізувати банки підсанкційних власників. Зокрема, "Сенс банк" (до 1 грудня 2022 року - "Альфа-Банк") Михайла Фрідмана та Петра Авена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram