ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ попередив про потрапляння в готівковий обіг пошкоджених банкнот з окупованих територій

Наразі НБУ досліджує гроші, які потрапили до нього з банків.

НБУ попередив про потрапляння в готівковий обіг пошкоджених банкнот з окупованих територій
Фото: Пресслужба НБУ

До НБУ надійшли на дослідження від банків банкноти зі слідами від навмисного пошкодження. Ймовірно, вони були викрадені росіянами на тимчасово окупованих територіях України.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

“Маємо попередити, що існує небезпека потрапляння в готівковий обіг банкнот гривні, навмисно пошкоджених банками під час дії воєнного стану, з територій, які перебувають в тимчасовій окупації. Йдеться про гроші, викрадені окупантами або мародерами із захоплених відділень банків”, - йдеться у повідомленні.

В НБУ попросили бізнес і громадян бути уважними. Такі банкноти – пофарбовані, розрізані або з отворами – не потрібно приймати під час готівкових розрахунків.

“Якщо під час розрахунків вам пропонують пофарбовані, розрізані або з отворами банкноти, у жодному разі не приймайте їх. Адже вони перестали бути платіжним засобом. Відмовтесь та попросіть інші”, - наголосили в НБУ.

Також слід буде повідомити про розповсюджувачів таких банкнот в Нацполіцію.

Пошкоджені банкноти під час дії воєнного стану обміну не підлягають, а вилучаються для подальшого проведення досліджень Національним банком.

Нагадаємо, з 20 серпня банки зможуть продавати клієнтам банківські метали (золото, срібло, платину тощо) із фізичним постачанням у відділеннях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram