ГоловнаЕкономікаФінанси

​МВФ виділив Україні $2,7 млрд

Набуло чинності рішення про рекордний розподіл СПЗ на 650 млрд доларів.

​МВФ виділив Україні $2,7 млрд
Фото: publika.md

У понеділок, 23 серпня, набуло чинності рішення Міжнародного валютного фонду про розподіл спеціальних прав запозичення на рекордні 650 млрд доларів.

На сайті МВФ повідомляється, що частина цієї суми в розмірі 275 млрд доларів надійде країнам, що розвиваються.

Україна без умов та зобов'язань отримала 1,928 млрд СПЗ, або 2,7 млрд доларів. За словами першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової, гроші надійшли на рахунок України в МВФ.

"Найбільший в історії розподіл спеціальних прав запозичення - близько 650 млрд доларів США - набуває чинності сьогодні. Цей розподіл є суттєвим додатковим стимулом для світу і, якщо його використати з розумом, унікальною можливістю подолати цю безпрецедентну кризу. Розподіл СПЗ забезпечить глобальну економічну систему додатковою ліквідністю, поповнить валютні резерви країн та зменшить їх залежність від більш дорогих внутрішніх чи зовнішніх запозичень", - заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва.

Вона підкреслила, що спеціальні права запозичення - цінний ресурс, але рішення про їх використанні залежить від країн-членів. Вона висловила сподівання, що ці рішення будуть розумними та продуманими.

Додаткові СПЗ розподіляються між країнами залежно від їхньої квоти в МВФ.

Не отримають гроші Венесуела, М'янма та Афганістан - співпраця з цими країнами призупинена через нелегітимність їх правлячих режимів.

Нагадаємо, що на початку осені Україна розраховує отримати від МВФ ще 700 млн доларів в рамках кредитної програми stand by.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram