ГоловнаЕкономікаДержава

Смілянський пообіцяв купити банк, якщо "Укрпошті" не дадуть банківську ліцензію

"З ліцензією на банківську діяльність ми за кілька років зведемо витрати з держбюджету до нуля".

Смілянський пообіцяв купити банк, якщо "Укрпошті" не дадуть банківську ліцензію
Фото: theinsider.ua

Генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський має намір купити банк, якщо "Укрпошті" не видадуть банківську ліцензію.

Про це Смілянський заявив в інтерв’ю Цензор.НЕТ.

"Я все одно цього доб'юся (виходу на банківський ринок - ред.). З Радою, без Ради, з Національним банком, без Національного банку. "Укрпошта" же підлягає приватизації. Адже може так статися, що у інвестора, який купить наші акції, вже є банк? І наступного дня цей банк перейменовується в Поштабанк і починає працювати. При цьому він буде повномасштабним банком", - сказав Ігор Смілянський.

У законопроєкті, який Верховна Рада у першому читанні прийняла у травні, передбачається, що "Укрпошта" зможе займатися платежами і депозитами, але не кредитуванням.

"За цим напрямком вона ("Укрпошта", - ред.) просто стає маркетплейсом для всіх банків, особливо малих і середніх, які можуть достукатися до клієнта. Ви, як клієнт, приходите і говорите: "Мені потрібен кредит на мікрохвильовку". Оскільки у нас вже є ваша кредитна історія, ми заповнюємо анкету, ви отримуєте пропозицію від 4-5 банків і вибираєте, який вам більше подобається. "Укрпошта" не кредитувати самостійно", - пояснив Смілянський.

На його думку, у доходах "Укрпошти" банківська діяльність може зайняти частку до 40-50%, основна частина яких перекриє плату за доставку пенсій і соціальних виплат, яку зараз компанія отримує від держави.

"З ліцензією на банківську діяльність ми за кілька років зведемо витрати з держбюджету до нуля. За великим рахунком, "Укрпошті" добре і без цих доходів. Як СЕО держкомпанії, я можу показувати дохід у 3 мільярди від держави і всім розповідати, який я прибутковий. Це державі більше потрібно", - підкреслив Ігор Смілянський.

Національний банк неодноразово виступав проти створення поштового банку. Проте всупереч позиції НБУ Рада планує дозволити "Укрпошті" надавати банківські послуги. Законопроєкт №2788-д передбачає, що національний оператор поштового зв'язку отримає право надавати послуги з відкриття та обслуговування поштових рахунків і окремі фінансові послуги в порядку, встановленому Національним банком України. Вклади на поштових рахунках будуть гарантуватися так само, як і на банківських рахунках.

Поштові рахунки зможуть використовуватися для зарахування пенсій, заробітної плати, соцдопомоги від держави, доходу від торгівлі. Також "Укрпошта" зможе проводити розрахункові банківські операції, обмінювати валюту, випускати платіжні карти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram