ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укртрансгаз" і "Укрнафта" домовилися закрити багаторічну суперечку щодо 2 млрд кубометрів газу

Готується операція на 30 млрд гривень.

"Укртрансгаз" і "Укрнафта" домовилися закрити багаторічну суперечку щодо 2 млрд кубометрів газу
Фото: dw.com

"Укртрансгаз" і "Укрнафта" минулого тижня затвердили в суді мирову угоду з приводу спірних 2 млрд кубометрів газу в підземних сховищах.

Про це повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко у фейсбуці.

"Минулого тижня було підписано та затверджено судом мирову угоду між "Укртрансгазом" і "Укрнафтою" про визнання за "Укрнафтою" зазначених вище обсягів газу [2 млрд 61,805 млн куб. м] у сховищах "Укртрансгазу", - повідомив він.

За умовами угоди, "Нафтогаз" отримає з бюджету 15 млрд гривень у вигляді компенсації за продаж газу населенню і теплокомуненерго за покладеними на нього спеціальними зобов'язаннями. Ці гроші будуть спрямовані "Укрнафті".

"Нафтогаз" також виплатить "Укрнафті" авансом ще 14,6 млрд грн грн за газ, який компанія видобуватиме і передаватиме в майбутньому. Вона направить ці гроші до держбюджету як погашення податкового боргу. Також "Укрнафта" сплатить податки за цими операціями.

НАК планує викуповувати в "Укрнафти" газ з ПСГ за цінами березня 2019 року, а газ, що видобувається, - за поточними цінами.

"Угодою передбачено: якщо "Нафтогаз" не виконає своїх зобов'язань і до 1 квітня 2020 року не розрахується за зазначені вище обсяги газу в сховищах, які "Укрнафта" передає "Нафтогазу", то цей газ повинен бути повернутий "Укрнафті", - повідомив Вітренко.

Він нагадав, що такий механізм було запропоновано ще уряду Володимира Гройсмана, який заблокував це рішення. Кабмін Олексія Гончарука зняв обмеження на реалізацію угоди.

Нагадаємо, "Укрнафта" - добувач нафти і газу, в якій державі належить 50% +1 акція. До 2015 року компанію контролював Ігор Коломойський, структурам якого належать інші акції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram