ГоловнаЕкономікаБізнес

ДП "Гарантований покупець" подало до суду на "Укренерго" на 1,58 млрд гривень

Причиною позову стало невиконання з боку "Укренерго" своїх зобов'язань.

ДП "Гарантований покупець" подало до суду на "Укренерго" на 1,58 млрд гривень
Фото: Макс Требухов

26 липня 2019 року Державне підприємство "Гарантований покупець" скерувало до Господарського суду Києва позовну заяву про стягнення авансового платежу з ДП "НЕК "Укренерго". Розмір зазначеного платежу становить 1,58 млрд грн, пишуть Українські новини.

Розрахунки проведено на підставі даних про прогнозовані обсяги електричної енергії, відпущеної виробниками по "зеленому" тарифу.

Причиною позову стало невиконання з боку ДП "НЕК "Укренерго" своїх зобов'язань з оплати "Гарантованому покупцеві" прогнозної величини послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії за перші 20 днів розрахункового місяця (за період з 01.07.2019 по 20.07.2019).

Нагадаємо, до 14 і 24 числа розрахункового місяця оператор системи передачі (ОСП) - ДП "НЕК "Укренерго" - повинен здійснити повну і своєчасну оплату авансового платежу "Гарантованому покупцю" за перші 20 днів розрахункового місяця. Однак зі старту роботи нового ринку електроенергії - 1 липня 2019 року - оператор системи передачі жодного разу не розрахувався з "Гарантованим покупцем".

Як повідомляли ЗМІ, 27 червня Окружний адмінсуд Києва в результаті позову акціонерного товариства "Нікопольський завод феросплавів" призупинив дію постанови НКРЕКП, якою встановлювались тарифи "Укренерго" на передачу і диспетчерське управління з 1 липня.

12 липня НКРЕКП ухвалила нову Постанову, знизивши на 10% тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії магістральними та міждержавними мережами з 1 серпня 2019 року - до 312,14 грн/МВт∙год.

22 липня АТ "Нікопольський завод феросплавів" знову звернулося з позовом про рішення Нацкомісії з метою скасувати нову постанову.

Якщо Окружний адмінсуд Києва ухвалить рішення на користь підприємства, "Укренерго" не зможе купити електроенергію для компенсації технологічних утрат у мережах і не зможе компенсувати різницю між ринковим і "зеленим" тарифом "Гарантованому покупцеві".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram