ГоловнаЕкономікаФінанси

Ощадбанк відсудив у Росії $1,3 млрд за кримські активи

Рішення виніс Арбітражний трибунал у Парижі.

Ощадбанк відсудив у Росії $1,3 млрд за кримські активи
Фото: Сергей Нужненко

Арбітражний трибунал у Парижі 26 листопада виніс рішення на користь українського державного Ощадбанку за позовом про компенсацію за втрачені у Криму активи. Сума компенсації становииме 1,3 млрд доларів плюс відсотки, які будуть нараховуватися до фактичної компенсації.

Про це повідомила прес-служба Ощадбанку.

"Сьогодні ми отримали офіційне повідомлення про перемогу! Важко уявити повідомлення, яке б ми потребували наразі більше ніж це. Враховуючи те, як саме розвиваються наші відносини з агресором, ця перемога має надзвичайне значення не лише для нас, а й для всієї України! З першого дня анексії Криму ми працювали над документуванням злочинів, вчинених проти банку окупаційною владою, готуючись до зустрічі в міжнародних судових інстанціях. Ощадбанк буде рішуче вимагати стягнення присудженої компенсації", - заявив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

Рішення арбітражу на користь Ощадбанку стало результатом більш ніж чотирирічного розгляду. Обсяг позовної заяви Ощадбанку проти Російської Федерації з усіма додатками налічує понад 30 тисяч аркушів. Слухання справи відбулося в березні 2017 року.

"Цим рішенням Ощадбанк отримав повне задоволення всіх заявлених вимог до Російської Федерації стосовно експропріації банківського бізнесу та активів у Криму в результаті незаконної окупації та анексії частини території в порушення міжнародного права", - заявив партнер юридичної компанії Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan Алекс Гербі.

Ощадбанк став першою держкомпанією і першим українським банком, який виграв справу проти Російської Федерації щодо збитків, отриманих внаслідок анексії Криму.

Нагадаємо, що Ощадбанк є одним з найбільших українських банків. Станом на березень 2014 року він мав найбільшу банківську мережу на півострові Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram