ГоловнаЕкономікаФінанси

Представник Порошенка в Раді заявила, що МВФ оголосить нову програму для України

Україна повернеться до stand-by.

Представник Порошенка в Раді заявила, що МВФ оголосить нову програму для України
Фото: Макс Требухов

Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що Міжнародний валютний фонд оголосить нову програму для України.

"МВФ поміняв програму допомоги [Extended Fund Facility на 17,5 млрд доларів], з якою працювали, на програму stand-by. А програма міжнародної допомоги stand-by дається тим країнам, які вийшли з переддефолтного стану. Уже навіть те, що МВФ змінив програму для країни, яка починає розвиватися, але в якої є ще проблеми, проте яка вже не в переддефолтному стані, свідчить про визнання міжнародними фінансовими інституціями того, що Україна показує дуже хороше зростання", - сказала Луценко в ефірі "112 Україна".

Офіційного підтвердження цієї інформації ще немає, але таку ж інформацію розповсюдило 11 вересня агентство "Українські новини".

Програма нібито буде розрахована на 1,5 року, а обсяг кредитних коштів за нею становитиме 4-5 млрд доларів. Таким чином, Україна перестрахується від фінансових проблем до завершення парламентських виборів і формування після них нового уряду. Згідно з вимогами чинної програми EFF ціна на газ для промисловості і населення має зрівнятися, і заміна програми дозволить запустити новий алгоритм поступового підвищення ціни газу. На першому етапі заплановано підвищення тарифу на 23,5% з жовтня.

Таким чином, наступний транш у розмірі $1-1,9 млрд може стати не п'ятим за чинною програмою, а першим за новою.

Програми EFF спрямовані на підтримку країн, що зіткнулися з серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін (українська - довше), тоді як кредити Stand-by - на 1-2 роки. Крім того, термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 року і розтягується на п'ять років, тоді як за програмою Stand-by виплати починаються через 3 роки і тривають два роки (для кожного траншу в окремо).

Діюча програма МВФ щодо кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування почалася в березні 2015 року і мала тривати до березня 2019 року.

Історія відносин України і МВФ, у спеціальних правах запозичення
Історія відносин України і МВФ, у спеціальних правах запозичення

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram