ГоловнаЕкономікаДержава

Україна і ЄС підписали програму макрофінансової допомоги на €1 млрд

Перший транш може бути отриманий у цьому році.

Україна і Європейський Союз у п'ятницю, 14 вересня, підписали нову програму макрофінансової допомоги на 1 млрд євро.

Від Єврокомісії підпис поставив віце-президент ЄК Валдіс Домбровскіс, від України - в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова і голова Національного банку Яків Смолій.

Церемонія відбулася в присутності президента України Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Сьогодні ми підписали два важливі документи. Перший - це кредитна угода з приводу четвертої макрофінансової допомоги розміром 1 млрд євро. І другий - це меморандум про взаєморозуміння", - заявив Порошенко на зустрічі з Домбровскісом.

Це буде четверта програма макрофінансової допомоги. Перші дві були відкриті в 2014-2015 роках, тоді Єврокомісія виділила Україні 1,61 млрд євро. Ще 1,2 млрд євро Україна отримала в рамках третьої програми в 2015-му та 2017 роках. Останній третій транш так і не було отримано через нездатність влади виконати вимоги ЄС.

Нагадаємо, нова програма макрофінансової допомоги передбачає два платежі впродовж 2,5 року. Кредит покликаний підтримувати економічну стабілізацію і програму структурних реформ, доповнюючи ресурси, що надаються МВФ і іншими донорами. Виділення макрофінансової допомоги прив'язане до виконання програми Міжнародного валютного фонду, місія якого якраз перебуває в Києві.

Перший транш європейської допомоги в розмірі 500 млн євро можливий ще в цьому році за умови відновлення програми кредитної допомоги від МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram