ГоловнаЕкономікаДержава

Розвиток портових потужностей сприятиме нарощуванню експорту української залізорудної сировини, - в.о. голови АМПУ

Одним із факторів, що сприяють такому збільшенню, стане днопоглиблення внутрішнього підхідного каналу до причалів порту "Південний".

Розвиток портових потужностей сприятиме нарощуванню експорту української залізорудної сировини, - в.о. голови АМПУ
Фото: facebook.com/seaportYuzhny

Експерти очікують збільшення експорту української залізорудної сировини через морські порти Великої Одеси в найближчі роки. Про це заявив в.о. голови Адміністрації морських портів України Райвіс Вецкаганс, відкриваючи конференцію "Інфраструктурні проекти ДПП у Східній Європі, на Кавказі та в Центральній Азії", повідомляють "Комментарии".

Одним із факторів, що сприяють такому збільшенню, стане днопоглиблення внутрішнього підхідного каналу до причалів №№18-22 порту "Південний" до 19 м, а також поглиблення операційної акваторії цих причалів до 16-19 м. Нині глибина операційної акваторії становить 15 м, що обмежує можливості для заходу в порт великотоннажних суден.

Питання про днопоглиблення внутрішнього підхідного каналу було порушено в лютому цього року в зв'язку з заявленим компанією Ferrexpo дворазовим збільшенням нинішніх обсягів експорту окатишів. Ця компанія є співвласником найбільшого в Україні терміналу ТІС-Руда.

Днопоглиблення підхідного каналу, меморандум про який підписано 14 вересня, сприятиме підвищенню конкурентоспроможності всіх портових операторів, які працюють у порту "Південний" - компаній "Укрлендфармінг", "Бориваж", "Дельта Вілмар", "Сісайд", ТІС.

Ferrexpo - один із найбільших виробників і експортерів окатишів у Східній Європі. Основні виробничі активи компанії - Полтавський і Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати (обидва - Полтавська обл.). У 2017 році Ferrexpo експортувала 10,4 млн тонн окатишів.

ТІС-Руда - найбільший і найефективніший експортний термінал з перевалки окатишів в Україні. Розташований у порту "Південний" (Одеська область). Обсяг перевалки в 2017 році перевищив 5,6 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram