ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укртранснафта" вирішила спір щодо нафти з останнім заводом Коломойського

Розмір компенсації за зберігання нафти, яку вимагав завод, знижено з 848 млн грн до 348 млн грн.

"Укртранснафта" вирішила спір щодо нафти з останнім заводом Коломойського
Фото: ukrtransnafta.com

ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" і АТ "Укртранснафта" уклали мирову угоду щодо трирічного спору, який стосується вартості зберігання нафти та умов її повернення держкомпанії. Про це інформує enkorr.

За даними "Укртранснафти", Надвірнянський НПЗ став останнім, підконтрольним групі "Приват", з якими було досягнуто угоду про повернення держкомпанії її нафти.

У держкомпанії зазначили, що зобов'язання підписати мирову угоду з "Нафтохіміком Прикарпаття" на визначених акціонером умовах є в рішенні одноосібного акціонера "Укртранснафти" НАК "Нафтогаз України" від 5 вересня, оприлюдненому на його сайті.

Наступного дня, 6 вересня, сторони подали мирову угоду в Господарський суд Києва, який 13 вересня її затвердив.

Мирова угода з "Нафтохіміком", як і двома попередніми НПЗ "Привату", передбачає, що вартість зберігання нафти за весь період з березня 2015 р. по травень 2018 р. знижено з 9,6 грн/т на добу до 2,57 грн/т на добу (без ПДВ). Отже, розмір компенсації за її зберігання, яку вимагав завод, знижено з 848 млн грн до 348 млн грн.

В резервуарах Надвірнянського НПЗ перебувають 102 тис. тонн нафти "Укртранснафти". Ця нафта була викачана з системи магістральних нафтопроводів в 2014 р. і поміщена туди на зберігання. Мирова угода передбачає, що вся нафта буде повернута держкомпанії у двомісячний термін.

"Згідно з умовами затвердженої мирової угоди нашій компанії вдалося включити в неї зустрічні вимоги: 10 млн грн заборгованості за штрафними санкціями та пені, а також 9,3 млн грн боргу та штрафних санкцій за послуги з резервування нафтопроводу. Відповідно, на 19,3 млн грн, зменшено судом наші зобов'язання щодо оплати послуг зберігання нафти", - прокоментував рішення суду від 13 вересня перший заступник генерального директора "Укртранснафти" Андрій Пасішник.

Він додав, що процедура повернення, як і в попередніх мирових угодах, передбачає револьверну оплату за кожну відвантажену партію.

Нагадаємо, що 25 січня 2018 року "Укртранснафта" уклала мирову угоду щодо технологічної нафти з ПАТ "Укртатнафта". Завод Коломойського зобов'язався повернути 140,2 тис. тонн нафти, а "Укртранснафта" - сплатити 519 млн гривень.

Ще 102 тис. тонн технологічної нафти "Укртранснафти" перебуває на підконтрольному групі "Приват" ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" (Надвірнянський НПЗ).

Нафта опинилася в резервуарах групи "Приват", оскільки своїх об'ємів у "Укртранснафти" не вистачало для зберігання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram