ГоловнаЕкономікаБізнес

Южаніна запропонувала розмитнення "євроблях" зі знижкою 70-75%

Після цього громадянам України можуть узагалі заборонити користуватися такими автомобілями. 

Южаніна запропонувала розмитнення "євроблях" зі знижкою 70-75%
Фото: Макс Требухов

Голова податкового комітету Верховної Ради Ніна Южаніна вважає, що для врегулювання ситуації з автомобілями з іноземною реєстрацією Україні варто піти молдовським шляхом. Тобто застосувати знижувальний коефіцієнт до ставок акцизного податку на машини, які вже ввезені з-за кордону.

Про це вона сказала в інтерв'юю "Новому часу".

"Ця країна застосувала понижувальний коефіцієнт до ставок акцизного податку та всіх інших податків, встановлених у країні. Точно так само й ми можемо підійти до цього питання... У жодному разі не можна робити таку акцію за амністією, тобто дозволити розмитнити автомобіль за безцінь. Тому я думаю, що буде справедливо, якщо до чинної шкали ставок акцизного податку ми застосуємо певний коефіцієнт. Наприклад, вони заплатять 25-30% від установленої ставки акцизного податку. Але з урахуванням тих щаблів, які ми зараз маємо щодо ставки акцизного податку залежно від віку автомобіля", - сказала вона.

При цьому вона вважає, що в майбутньому громадянам України варто взагалі заборонити користуватися такими автомобілями.

"Ми повинні дотримуватися абсолютно всіх європейських і міжнародних зобов'язань, які ми взяли на себе. У нас точно мають бути і транзит, і тимчасове ввезення. Але, звичайно, з обмеженням для тих осіб, які можуть користуватися таким автомобілями. Тобто митний режим тимчасового ввезення надається нерезиденту, що в'їжджає в Україну не більше ніж на рік. Передача в управління автомобіля громадянину України апріорі неможлива. Такі самі обмежувальні заходи встановлені зараз і в Молдові, і в Білорусі. Поліція має право зупиняти такий автомобіль і може транспортувати його до кордону України. Саме тому, що він порушуватиме митні правила", - заявила нардеп.

Нагадаємо, що автомобілі на єврономерах стали одним із трендів українського порядку денного 2017 року. Минулого року їхні власники кілька разів перекривали рух у центрі Києва з вимогою легалізації.

У вересні учасники протесту підписали меморандум про взаєморозуміння з головою комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніною Южніною. Вона взяла на себе зобов'язання розробити законопроект, за якими вже ввезені в Україну авто могли б стати на облік. За словами Южніної, перехід на українські номери обійдеться фактичним власникам нерозмитнених автомобілів у 1000-1400 євро.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram