ГоловнаЕкономікаФінанси

В Україні луснув черговий банк

Невеликий "Богуслав" не забезпечив адекватного розміру регулятивного капіталу.

В Україні луснув черговий банк

Національний банк України зарахував банк "Богуслав" (Київ) у категорію неплатоспроможних.

Як повідомляють на сайті регулятора, таке рішення прийняло правління НБУ 6 листопада.

"Станом на 1 листопада 2017 ПАТ "Банк Богуслав" не забезпечило виконання заходів, передбачених раніше затвердженим планом реструктуризації в частині збільшення статутного капіталу, в результаті чого банк не досяг запланованих розмірів статутного та регулятивного капіталу", - вказано в повідомленні.

Нацбанк уточнює, розмір регулятивного капіталу банку "Богуслав" на 1 листопада 2017 року становив менш ніж третину від мінімального рівня.

"Тож, відповідно до закону "Про банки і банківську діяльність", Національний банк зобов'язаний прийняти рішення про зарахування банку до категорії неплатоспроможних", - зазначено в повідомленні.

За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), станом на 1 жовтня 2017 року 96% (5,6 тисяч осіб) вкладників ПАТ "Банк Богуслав" отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантованої Фондом суми в 200 тис. грн. Клієнти з великими обсягами вкладів отримають виплати в межах суми, гарантованої ФГВФО.

Загальна сума гарантованої виплати становитиме близько 178 млн грн.

Станом на 1 листопада 2017 року власниками істотної участі в ПАТ "Банк Богуслав" були Володимир Романенко (володіє 76,5343% акцій фінустанови) і Наталія Вакуленко (23,4657%).

Згідно з даними Нацбанку України, станом на 1 липня 2017 року за розміром загальних активів банк "Богуслав" займав 58 місце (747,385 млн грн) серед 88 банків, що діяли в країні.

Нагадаємо, що Національний банк планує поетапно підняти мінімальний капітал для банків до 500 млн гривень. З 11 липня 2017 року цю планку встановлено на позначці 200 млн гривень, через рік підвищать до 300 млн гривень, через два - до 400 млн гривень, через три - до 450 млн гривень.

Вийти на показник 500 млн гривень заплановано 2024 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram