ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд Києва арештував фармзавод екс-депутата Держдуми РФ "Фармекс Груп"

Арест наложен по ходатайству БТА Банка.

Суд Києва арештував фармзавод екс-депутата Держдуми РФ "Фармекс Груп"
Фото: goodvin.info

Голосіївський районний суд Києва арештував фармацевтичний завод "Фармекс Груп" (раніше - "Макс-Велл", Бориспіль), кінцевим бенефіціаром якого є колишній екс-депутат Державної думи Росії, діючий член Ради Федерацій РФ Олександр Шишкін.

Про це повідомила прес-служба юридичної фірми "Ільяшев і Партнери", передає "Інтерфакс-Україна".

"Арешт накладено за клопотанням БТА Банку, цивільного позивача в кримінальному провадженні щодо розкрадання з банку понад $6 млрд і легалізації викрадених коштів за попередньою змовою з іноземними громадянами", - йдеться в повідомленні.

У юрфірмі відзначили, що махінації з фармзаводом на суму близько 3 млрд гривень були частиною незаконних угод екс-власника БТА Мухтара Аблязова.

"Суд послався на ст. 5 Конвенції Ради Європи про відмивання, пошук, арешт і конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом та про фінансування тероризму, що зобов'язує державу вживати заходів щодо накладення арешту на майно, в яке були конвертовані кошти, отримані злочинним шляхом", - відзначають юристи.

Нагадаємо, в червні суд Казахстану заочно засудив екс-голову БТА Банку Аблязова до 20 років в'язниці.

У 2009 році в Казахстані та Росії проти нього було висунуто звинувачення в розкраданні 70 млрд доларів. Претензії до діяльності філії БТА-банку Аблязова мала і Україна. У липні 2011 року Британія надала екс-банкірові політичний притулок. Однак у 2012 році його було засуджено Високим судом Лондона до 22 місяців ув'язнення за неповагу до суду, після чого він утік.

У 2013 році Аблязова заарештували у Франції. Видачі Аблязова домагалися три країни - Росія, Україна та Казахстан. Сам банкір заперечував усі звинувачення і стверджував, що його переслідують із політичних мотивів. Після низки судових процесів французька влада ухвалила рішення про екстрадицію Аблязова в Росію. Однак остання інстанція - держрада Франції - скасувала екстрадицію і в грудні 2016 року банкір вийшов на волю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram