ГоловнаЕкономікаДержава

ДФС знімає з себе відповідальність за контрабанду через дроблення партій товару, - ЗМІ

Україна при цьому втрачає ще один щорічний оборонний бюджет.

ДФС знімає з себе відповідальність за контрабанду через дроблення партій товару, - ЗМІ
Фото: ua-reporter.com

ДФС знімає із себе відповідальність за контрабанду. Такий висновок зробили автори низки вітчизняних ЗМІ, проаналізувавши ситуацію з "подрібненими партіями" контрабанди на західних кордонах України, пише Обозреватель з посиланням на "Економічну правду".

Використовуючи пільги Митного кодексу, тільки з польсько-українського кордону в бюджет у 2017 році не надійдуть приблизно 9 млрд грн митних платежів. Причина - ДФС продовжує заплющувати очі на справді грандіозну схему ухилення від сплати податків, побудовану на законодавчій нормі, яка дозволяє без сплати мит і ПДВ один раз на добу завозити в Україну сушею чи морем товари для особистого користування на суму до 500 євро. ЄП звернулася із запитом у Державну фіскальну службу України. Редакція просила повідомити кількість бланків Tax free (документа, який подають під час безмитного перевезення імпорту фізособою), яку ДФС зареєструвала за перші шість місяців 2017 року на кордоні Польщі та України.

Прес-служба ДФС проігнорувала запитання редакції, зате повідомила "три найбільш поширені способи незаконного переміщення товарів через митний кордон України. З приводу дроблення комерційних партій товарів і безподаткового провезення в рамках добового ліміту 500 євро ДФС написала, що "митницям західного регіону вказано на необхідність проведення комплексних заходів посиленого контролю за переміщенням громадянами через митний кордон України товарів, які мають характерні ознаки подрібнених партій".

Тим часом керівництву митниці західних регіонів тож добре відомо про цю схему. Однак боротися з нею головний податковий орган країни не може і фактично знімає із себе відповідальність. На офіційній сторінці Facebook представник ДФС у Волинській області пише, що "поширена практика, коли пасажири одного мікроавтобуса перевозять однаковий товар у значній кількості. Щоб довести, що товар не ввозиться з комерційною метою, громадяни додають до чеків бланки Tax Free, за якими можна ідентифікувати власника товару. Так громадяни документально доводять, що товар дійсно належить пасажирам мікроавтобуса. У такому разі працівники митниці не мають підстав не пропустити товар на територію України".

Таким чином, ДФС в особі митниці самоусувається від функції контролю, заплющуючи очі на очевидні зловживання. Тобто співробітник митниці або некомпетентний, щоб розпізнати зловживання, або зацікавлений в тому, щоб його не розпізнавати.

"Бланк Tax free - важливий елемент у схемі контрабанди, - пише ЕП. - Контрабандисти пред'являють бланк співробітникам ДФС на кордоні як доказ, що товар ввозиться з особистою метою. Співробітники ДФС приймають такий "доказ", але не безкоштовно. За кожен бланк Tax free реальний власник контрабандного товару платить представникам митного поста 20 грн.

"При цьому фіскалів не бентежить, що одні й ті самі люди, які живуть у країні із середньою зарплатою 236 євро, щодня в них на очах перевозять товарів на 500 євро. Так відбувається з місяця в місяць, з року в рік", - пише видання.

Чому склалася така ситуація - на думку авторів розслідування, відповідь на це питання криється в деклараціях начальників і заступників митних постів Волинської, Львівської і Закарпатської митниць ДФС. Наприклад, заступник начальника Волинської митниці, начальник управління боротьби з митними правопорушеннями Леонід Негрич із зарплатою 5 тис. грн на місяць у вересні 2016 року купив автомобіль Range Rover Sport 2013 року випуску за 1,8 млн грн.

Резюме автора лаконічне: терміново необхідна реформа ДФС і митниці. Поки на місці митної та фіскальної служби не з'являться принципово нові держструктури з новим керівництвом, персоналом і принципами роботи, а їхня діяльність не буде заснована на прозорих і потужних електронних інформаційних системах, держбюджет буде втрачати до 70 млрд грн щороку. Що можна порівняти з розмірами щорічних державних витрат на оборону в нашій країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram