ГоловнаЕкономікаБізнес

Україні потрібно почати переговори з ЄС про необхідність мит на експорт металобрухту, - економіст

Євросоюз готовий почути аргументи української сторони, вважає експерт.

Україні потрібно почати переговори з ЄС про необхідність мит на експорт металобрухту, - економіст
Фото: pixabay.com

Угода про Асоціацію між Україною та ЄС - не статичний, а динамічний документ, і Україна повинна ініціювати перегляд окремих його економічних статей в інтересах вітчизняних виробників. Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає БізнесЦензор.

"Євросоюз збільшує імпортні квоти для українських аграріїв, серед іншого, це вказує на готовність ЄС обговорювати й інші товарні позиції, критично важливі для нашої країни", - сказав Новак.

На думку економіста, коли звучать претензії Євросоюзу з приводу обмежень на вивезення з України металобрухту чи лісу-кругляка, потрібно сідати за стіл переговорів, готувати аргументи і якісно відстоювати інтереси країни.

"Той самий ЄС постійно веде такі самі переговори щодо корекції мит на важливі для себе товари зі США і Китаєм. І ми бачимо, що сторони готові чути одна одну, коли пропозиції щодо кожного товару аргументовані. Переговори про перегляд мит - нормальна міжнародна практика. Торгові угоди з ЄС - не священна корова, яку не можна чіпати 20-30 років", - підкреслив Новак.

Економіст додав, що коли мова заходить про регулювання вивезення сировини, важливо, щоб керівництво країни було на боці промислових виробників, а не тіньового бізнесу.

"Вивезення такої сировини, як металобрухт, завжди було джерелом швидкого і простого заробітку, за яким нерідко стоять сумнівні схеми фінансування політичних проектів. І тут питання до керівництва країни, які аргументи для нього важливіші - інтереси промисловості чи тіньового бізнесу. А коли починають спекулювати на темі позиції Євросоюзу - це найчастіше обман. ЄС готовий почути аргументи української сторони і вдосконалити торговельні угоди, особливо в питаннях експорту сировини. За умови, що ці аргументи добре підготовлені", - заявив Новак.

Нагадаємо, в липні 2015 року президент Петро Порошенко підписав закон про мораторій на експорт лісу-кругляка.

Як повідомляли, в червні 2017 року Верховна Рада прийняла закон №6382 "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", що передбачає продовження дії експортного мита на металобрухт у розмірі 30 євро за тонну ще на 2 роки.

Однак президент Петро Порошенко скористався правом вето щодо законопроекту №6382 про продовження вивізного мита на брухт чорних металів у розмірі 30 євро за тонну ще на два роки, пропонуючи Верховній Раді продовжити його на рік. Джерело: https://biz.censor.net.ua/n3029274

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram