ГоловнаЕкономікаФінанси

Коломойський подав позов про відмову від поручительства за кредитами ПриватБанку

Екс-співвласник банку хоче зняти з себе гарантії на 14 млрд гривен.

Коломойський подав позов про відмову від поручительства за кредитами ПриватБанку
Игорь Коломойский
Фото: Макс Левин

Екс-співвласник ПриватБанку Ігор Коломойський подав проти Національного банку позов з вимогою розірвати договір поручительства.

Печерський районний суд Києва 9 червня зареєстрував цей цивільний позов за №757/32503/17-ц.

Згідно з Єдиним державним реєстром судових справ, відповідачами за позовом виступають НБУ і сам ПриватБанк.

У справі призначено склад суду.

Нагадаємо, Національний банк хоче змусити Ігоря Коломойського заплатити за інсайдерськими кредитами ПриватБанку, тому не дозволяє банку погасити кредити рефінансування на 13,8 млрд грн, видані під особисті гарантії олігарха.

За оцінкою Національного банку, весь корпоративний портфель ПриватБанку перед націоналізацією становили інсайдерські кредити, тобто видані структурам, пов'язаним з колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Під час переговорів про націоналізацію ПриватБанку уряд погодився реструктуризувати кредити Коломойського і Боголюбова на 10 років з поквартальною виплатою відсотків. При цьому до 1 липня 2017 року колишні акціонери повинні довнести застави за цими кредитами.

В іншому разі, говорив міністр фінансів Олександр Данилюк раніше, Коломойському і Боголюбову може загрожувати кримінальна відповідальність. Міністр вважає, що ПриватБанк довели до неплатоспроможності, а законодавство України передбачає дуже серйозну відповідальність за такі дії. Максимальна санкція статті 218-1 Кримінального кодексу - позбавлення волі на термін до 5 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram