ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд скасував поручительство Лагуна перед Ощадбанком на ₴4 млрд. Банк готує заяву у Верховний Суд

Ощадбанк заявив, що ВССУ створює загрозу для інституту поруки.

Суд скасував поручительство Лагуна перед Ощадбанком на ₴4 млрд. Банк готує заяву у Верховний Суд
Фото: www.depo.ua

Вищий спеціалізований суд 15 лютого скасував поручительство колишнього власника Дельта Банку Миколи Лагуна перед Ощадбанком на 4,2 млрд грн.

Про це свідчать матеріали справи в єдиному судовому реєстрі.

Дельта Банк і Ощадбанк 15 грудня 2010 року уклали два договори про відкриття і ведення кореспондентських рахунків. Згодом за цими договорами утворилася заборгованість перед Ощадбанком на 948 млн грн, $111,8 млн і 12,5 млн євро (всього близько 4,2 млрд грн).

У червні 2015 року Ощадбанк звернувся до суду з позовом до Лагуна як поручителя за невиконаними зобов'язаннями. Суд відмовив бізнесмену в задоволенні зустрічного позову, в якому він просив визнати нечинним договір поруки.

12 березня 2016 року банк виграв у Печерському райсуді Києва, 5 жовтня 2016 року - в Апеляційному суді Києва. Але Вищий спецсуд 15 лютого 2017 року скасував рішення судів попередніх інстанцій і поручительство Миколи Лагуна перед Ощадбанком.

Прес-служба Ощадбанку наполягає, що рішення ВССУ не остаточне. "Ощадбанк готує заяву у Верховний Суд України про скасування цього явно незаконного рішення ВССУ і залишення чинними рішень Печерського райсуду м. Києва та Апеляційного суду м. Києва", - йдеться в заяві банку.

На думку Ощадбанку, ВССУ прийняв рішення на підставі помилкового аргументу, що зобов'язання за договорами банківського рахунку нерозривно пов'язані з банком, тому їх виконання фізичною особою-поручителем неможливе.

"Грошове зобов'язання може бути забезпечене порукою, і чинне законодавство України не містить заборон у застосуванні поруки як способу забезпечення зобов'язань за договором банківського рахунку. Це підтверджено рішеннями судів попередніх інстанцій. Таким чином, безпідставно визнаючи договір поруки недійсним, рішення ВССУ становить загрозу власне для інституту поручительства. Створивши такий прецедент, ВССУ надав судам цивільної юрисдикції правові підстави для визнання недійсними всіх договорів поручительства, посилаючись на нерозривний зв'язок основного зобов'язання особисто з основним боржником", - заявив банк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram