ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна націоналізувала ПриватБанк

Найбільший банк країни стає державним.

Україна націоналізувала ПриватБанк
Фото: privatbank.ua

Рада національної безпеки і оборони і Кабінет Міністрів України на засіданні в неділю ввечері прийняли рішення про націоналізацію (перехід у державну власність) ПриватБанку.

Про це йдеться в офіційному прес-релізі Кабінету Міністрів.

Держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ "ПриватБанк" і гарантує безперебійне функціонування цієї установи і збереження коштів його клієнтів.

Голова НБУ Валерія Гонтарева, яка брала участь у засіданні уряду, і міністр фінансів Олександр Данилюк повідомили членів Кабміну, що приватні акціонери ПриватБанку звернулися до уряду з пропозицією, щоб держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником.

Перехідний період починається з 19 грудня. Держава зобов'язалася забезпечити плавний перехід, стабільну роботу цієї установи у звичайному для її клієнтів режимі.

В уряді вважають, що прийняте ним рішення врятувало і ПриватБанк, і всю банківську систему.

У понеділок о 8:30 ранку про деталі ухвалених рішень на прес-конференції розкажуть міністр фінансів Олександр Данилюк і голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

Також вранці окремі заяви із цього приводу зроблять президент України Петро Порошенко і прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

За даними Українських новин, під час націоналізації Кабмін випустить 30-річні облігації внутрішньої держпозики на 150 млрд гривень для поповнення капіталу ПриватБанку.

Остаточну крапку в питанні націоналізації ПриватБанку нібито було поставлено в п'ятницю пізно ввечері під час зустрічі президента Петра Порошенка й акціонерів банку, в тому числі з Ігорем Коломойським.

Нагадаємо, що цього тижня почали активно поширюватися чутки про прийдешню націоналізацію ПриватБанку - тобто зміну власника на користь держави. При цьому топ-менеджери банку заявили, що розцінюють це як сплановану атаку проти установи.

ПриватБанк не пройшов процедуру верифікації плану докапіталізації. Національний банк заявляв, що завершить її до кінця року, після чого стане зрозуміло, виконав він її чи ні. При цьому заступниця голови НБУ Катерина Рожкова підкреслювала, що за підсумками перевірки плану не може бути мови про неплатоспроможність банку: банк може або продовжити роботу з акціонерами, або буде націоналізований.

Зараз найбільшими акціонерами ПриватБанку є дніпропетровські бізнесмени Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. ПриватБанк - найбільший банк в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram