ГоловнаЕкономікаФінанси

Заарештований голова "Михайлівського" звинуватив НБУ в банкрутстві банку

Ігор Дорошенко стверджує, що фінустанова була стабільною.

Заарештований голова "Михайлівського" звинуватив НБУ в банкрутстві банку
Игорь Дорошенко

Екс-голова правління банку "Михайлівський" Ігор Дорошенко заявив, що банкрутство фінустанови викликано діями Національного банку України.

Дорошенко, який зараз перебуває в СІЗО, дав інтерв'ю виданню Finclub.

За його словами, банкрутство банку стало наслідком тривалого тиску на "Михайлівський" з боку чиновників Національного банку.

"Банк Михайлівський працював в умовах надзвичайного пресингу регуляторних органів, які за півтора року здійснили понад одинадцять перевірок діяльності банку: планових і позапланових, в тому числі перевірок, предметом яких були одні й ті ж напрямки діяльності за одні і ті ж періоди. Банк піддавався потужним інформаційним атакам", - заявив Дорошенко.

За його словами, на момент введення тимчасової адміністрації банк не мав жодного невиконаного зобов'язання перед клієнтами, володів високоліквідними активами (залишки коштів у касі і на кореспондентському рахунку в НБУ) в сумі понад 87 млн грн.

"Говорити про неплатоспроможність у цьому випадку означає викривляти реальний стан справ", - дав оцінку діям НБУ Дорошенко.

За його словами, переведення 870 млн гривень з рахунків фінансових компаній на рахунки в банку також здійснено за погодженням з НБУ.

"З приводу нібито розкрадання 870 млн грн коштів банку: по-перше, операція на суму 870 млн грн відображала передачу банку кредитного портфеля партнерів банку - фінансових компаній, механізм якої погоджено в НБУ в постанові №295 від 27.04.2016", - заявив Дорошенко.

Також він підтвердив, що купив у Віктора Поліщука його частку в банку "Михайлівський" перед визнанням банку неплатоспроможним.

"Частка до 10% не вимагає узгодження в НБУ і не веде до володіння істотною часткою в банку з усіма наслідками, що випливають", - пояснив Дорошенко.

Нагадаємо, що Ігор Дорошенко керував банком "Михайлівський" до 20 травня. Цього ж дня банк заявив, що з технічних причин в ньому не працює система "операційний день банку". Система не працювала весь день, що унеможливлювало доступ куратора до операційних даних. За цей час було здійснено велику кількість операцій з переказу вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс "Михайлівського", що значно збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів.

23 травня банк "Михайлівський" було закрито.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram