ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін представив проект податкової реформи

Данилюк назвав його метою зниження рівня корупції в сфері сплати податків.

Мінфін представив проект податкової реформи
Глава Министерства финансов Александр Данилюк
Фото: пресс-служба президента

Міністр фінансів Олександр Данилюк на засіданні уряду в середу представив проект нової податкової реформи.

Він розповів членам Кабміну, що проект розробляли в тісній співпраці з бізнес-асоціаціями. При цьому близько третини реформи буде базуватися на законопроекті №3357, так званому "проекті Южаніної".

Данилюк сказав, що головне завдання цієї реформи - знизити рівень корупції в сфері сплати податків. "Коли ми спілкуємося з бізнесом, мало хто говорить про ставки. Кажуть про повернення ПДВ, про відключення від баз даних. Цей законопроект це вирішує", - заявив міністр.

Він зазначив, що цей проект, зокрема, передбачає "революційні зміни" щодо податку на додану вартість. "Ми ставимо крапку майже на всіх можливостях зловживання в цій сфері. Зараз відшкодування ПДВ відбувається не зовсім прозоро, не зовсім вчасно і не зовсім відбувається. Тому ми впроваджуємо єдиний реєстр з відшкодування. Всі будуть у рівних умовах, це перше. Друге, ми автоматизуємо процеси відшкодування ПДВ. Висновки на відшкодування йдуть у минуле. Їх не буде. Тепер буде принцип мовчазної згоди: є реєстр - якщо немає заперечень від ДФС, буде автоматичне відшкодування", - сказав Данилюк.

Серед інших змін, про які згадав міністр, - введення єдиного казначейського рахунку для сплати податків, ліквідація податкової міліції, прискорена амортизація податку на прибуток, введення податкових канікул для нових підприємств, надання бізнесу права переносити збитки при реорганізації. Планують також ввести нову пом'якшену систему оподаткування підприємницької діяльності.

Реформа також передбачає перетворення Державної фіскальної служби на сервіс-орієнтований орган.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає прийнятними ставки податків в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram