ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова "Металургпрому" заявив, що Саакашвілі підставив Гройсмана

Металурги наполягають, що брухт не можна вивозити з України.

Голова "Металургпрому" заявив, що Саакашвілі підставив Гройсмана
Разговор Гройсмана с таможенниками в Одессе

Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана намагалися використати під час розмови про незаконне вивезення металобрухту за кордон, що відбулася напередодні з митниками і головою Одеської ОДА Михайлом Саакашвілі. Про це написав у фейсбуці голова об'єднання "Металургпром" Олександр Каленков.

"Його, висловлююсь по-простому, «підставили» на темі, яка була йому явно незнайома. Є рішення суду: зупинити незаконне вивезення брухту. Чому незаконне - воно приймалося кулуарно,  не узгоджене з регуляторної службою і Мін'юстом. Одеський губернатор і заступник начальника Одеської митниці просять скасувати рішення суду - дозволити вивезення стратегічної сировини, без якої «задихається» українська промисловість. Прем'єр-міністр «не в темі», але повинен відповідати негайно - все транслюється в прямому ефірі. Обіцяє звернутися «до органів»", - написав Каленков.

На думку Каленкова, правильним було б звернення не до органів, а "звернення до совісті одеських провокаторів".

"Є тривожна тенденція - брухту в Україні меншає. Значення ГМК для української промисловості величезне - це 30% валютних надходжень і 10% ВВП. Відсутність брухту погіршує конкурентоспроможність українських компаній. Ще більше погіршувати її злочинно", - вважає він.

Голова Федерації металургів України Сергій Біленький і собі повідомив у фейсбуці, що вчора в Одесі відбулося відкрите лобіювання держслужбовцем бізнес-інтересів у прямому ефірі.

"Безумовно, вивезення українського металобрухту за кордон - вельми прибутковий бізнес. Але вигідний він тільки тим, хто безпосередньо цим бізнесом займається. Учора в Одесі сталася вельми пізнавальна історія. Багато хто, напевно, бачив або читав у пресі. Державний чиновник (заступник начальника обласної митниці) просить прем'єр-міністра заступитися за комерційні компанії, які, всупереч рішенню суду, хочуть вивезти дефіцитний брухт за межі країни", - написав він.

"Оригінальний спосіб відкритого «лобіювання» держслужбовцем бізнес-інтересів у прямому ефірі. Чиновник явно відчуває, що «тхне смаленим», навіть слово «брухт» боїться вимовити - використовує словосполучення «відходи чорних металів». У чому може бути інтерес митника? Вважайте питання риторичним", - додав Біленький.

Нагадаємо, що 17 травня в Одесі відбувся діалог прем'єр-міністра із заступником начальника обласної митниці, в якому останній попросив посприяти скасуванню заборони на експорт сировини за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram