ГоловнаЕкономікаФінанси

Ізраїль навчить українців правильно використовувати податки

Українська делегація провела переговори зі спікером Кнесету і лідером партії "Наш дім Ізраїль"

3-4 квітня 2016 року делегація українських політиків відвідала Ізраїль, щоб вивчити ізраїльський досвід побудови системи оподаткування і зниження фіскального тиску на економіку.

До складу української делегації увійшли депутати Верховної Ради, члени Комітету ВР з питань податкової і митної політики, його голова Ніна Южаніна, голова Львівської ОДА Олег Синютка, народний депутат Борислав Береза, співголова групи дружби Україна-Ізраїль народний депутат Борислав Розенблат, почесний консул Держави Ізраїль у Західному регіоні України Олег Вишняков. Візит ініційовано Почесним консульством Держави Ізраїль у Західному регіоні України.

Учасники переговорів
Учасники переговорів

3 квітня, відбулися зустрічі українських парламентарів з ізраїльськими колегами. Українські депутати зустрілися зі спікером Кнесету Юлієм Едельштейном, головою фінансової комісії Кнесету Моше Гафні, заступником міністра фінансів Іцхаком Коеном, екс-міністром закордонних справ і головою партії "Наш дім Ізраїль" Авігдором Ліберманом і генеральним директором Кнесету Ронен Плотом.

"Ізраїльський досвід - унікальний і може бути дуже корисним саме для України. Ізраїль побудував свою економіку в стані перманентної війни, терору, агресії, на безплідних землях. Але зумів вчасно розставити пріоритети. Тепер ми маємо можливість дізнатися, як за мінімальних ресурсів отримати максимальну вигоду", - так прокоментував мету візиту української делегації почесний консул Ізраїлю Олег Вишняков. За його словами, Україна є привабливим регіоном для інвестування. Дуже важливо, щоб якомога більше людей в Ізраїлі зрозуміли, що "Україна має унікальні ресурси, що тут можна робити бізнес".

Олег Вишняков
Олег Вишняков

Під час зустрічі Моше Гафні обговорив з українськими колегами питання щодо реформування системи оподаткування і дав їм кілька практичних порад, які можуть бути використані в українських реаліях. За його словами, "за демократії розбіжності і суперечки між парламентом і урядом практично неминучі, але потрібно навчитися приходити до компромісу, пропонуючи практичні рішення тих чи інших проблем". Гафні закликав українських парламентарів відмовитися від підвищення податків, і, навпаки, прагнути до їхнього зниження.

У свою чергу заступник міністра фінансів Ізраїлю Іцхак Коен підкреслив, що за наявності високого зовнішнього боргу держави, Комітету з питань податкової та митної політики і уряду України слід працювати над тим, щоб скоротити розрив у співвідношенні держборгу до рівня внутрішнього валового продукту на душу населення. За його словами, найефективніше саме піднімати рівень ВВП, не підвищувати податки, а також відмовитися від оподаткування пенсій.

Голова партії "Наш дім Ізраїль" Авігдор Ліберман зазначив, що в Ізраїлі є чимало приватних компаній, готових інвестувати в Україну, але їм необхідні гарантії того, що вони не втратять свої гроші, і ці гарантії мусить забезпечити держава.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram