ГоловнаЕкономікаБізнес

Залізницею з Донбасу вивозиться у 10 разів більше вугілля, ніж імпортується, - Міненерго

Міністерство не підтверджує припинення залізничного сполучення з непідконтрольними районами

Залізницею з Донбасу вивозиться у 10 разів більше вугілля, ніж імпортується, - Міненерго
Фото: newsprolife.com.ua

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України не знають про припинення вантажного залізничного сполучення з не підконтрольними Україні районами Донецької та Луганської областей. Про це заявили у прес-службі відомства "Фактам".

"Таку інформацію наразі ніяк не підтверджено, як і ймовірність блокування поставок вугілля із зони АТО із зазначених причин", - повідомляють у Міненерговугілля.

У Міненерговугілля також повідомили, що протягом 2015 року на українські теплоелектростанції із зони АТО було поставлено 8 млн 508,5 тис. тонн вугільної продукції. Це у 10 разів більше, ніж імпортовано за аналогічний період з ПАР, і у 13 разів більше, ніж завезено з Росії.

За словами директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН Валентина Землянського, Міненерго не зможе забезпечити потреби українських ТЕС без донбаського вугілля.

"Імпортом закритися буде неможливо. Порти по максимуму можуть перевантажити 400 тис. тонн вугілля на місяць при необхідності від 800 тис. тонн антрациту в місяць. І на сьогодні у нас немає варіантів, щоб відмовитися від антрациту... Якщо ми припускаємо, що залізничне сполучення зупинено, то умовно через місяць-півтора українські ТЕС почнуть відчувати дефіцит антрацитового вугілля", - підкреслив енергетичний експерт.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну, з 1 березня 2016 року ДП "Донецька залізниця" має бути ліквідовано. Через припинення діяльності підприємства вже двічі повністю переривалося сполучення з вугільними і металургійними виробництвами, розташованими в непідконтрольних районах Донбасу. У разі зупинки залізничного сполучення з підприємствами, розташованими на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, Україна позбудеться доступу до власного антрацитового вугілля, на якому працює 7 з 14 ТЕС країни. Представники підприємств, а також профспілок вугільників вже звернулися до керівництва країни із закликом призупинити ліквідацію ДП "Донецька залізниця".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram