ГоловнаЕкономікаФінанси

Результати банківської чистки НБУ виявилися незадовільними, - Дьоміна

Статистика свідчить, що стан банків не поліпшав.

Результати банківської чистки НБУ виявилися незадовільними, - Дьоміна
Елена Демина
Фото: Макс Требухов

Результати банківської чистки, яку проводить Національний банк України, виявилися незадовільними. Таку думку висловила експерт клубу реформ "Економічна альтернатива" Олена Дьоміна на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Нещодавно Національний банк заявив, що він закінчив чистку банківської системи і готовий переходити до її оздоровлення. Подивімося, які ж результати цієї чистки? За відкритою статистикою, до листопада минулого року ми мали чистий збиток платоспроможних банків 51,5 млрд. Через місяць ця цифра сягнула 57,3 млрд. Якщо подивитися результати 2014 року, цей результат був 53,9 млрд", - розповіла вона.

"Далі - по ідеї, після очищення банківської системи повинні залишатися банки з помірним обсягом проблемної заборгованості. У листопаді минулого року частка проблемних кредитів становила 21,2%, тоді як на початок року вона становила 13,5%. Ще одна показова цифра - загальний кредитний портфель українських банків із січня по жовтень зменшився на 16%. Це говорить про те, що жодного поліпшення стану банків і їх чистки не відбулося", - вважає вона.

Дьоміна також розкритикувала високу облікову ставку, встановлену Національним банком для стримування інфляційних процесів.

"У серпні, коли ставка становила 30%, річний показник інфляції сягнув 52,8%. Водночас висока ставка означає повне заморожування кредитування. Кредити з такою ставкою не можуть дозволити собі підприємства реального сектору економіки. Банкам вигідніше вкладати гроші в цінні папери НБУ, ніж кредитувати підприємства", - пояснила експерт.

На її думку, для виправлення ситуації НБУ повинен зняти обмеження на обіг капіталу, скасувати валютні обмеження, знизити ставку рефінансування і встановити чіткі правила для його отримання банками.

Нагадаємо, на думку експертів, валютні коливання й ослаблення гривні відбуваються через неправильну політику Національного банку. Докладно про це можна прочитати в тексті Володимира Хмеля "Рік роботи Валерії Гонтаревої. Чому гривня буде падати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram