ГоловнаЕкономікаБізнес

В Одесі запропонували відрізати українських олігархів від портів

Радник Саакашвілі вказав на досвід Грузії.

В Одесі запропонували відрізати українських олігархів від портів
Саша Боровик
Фото: oda.odessa.gov.ua

Радник голови Одеської ОДА Олександр Боровик запропонував не допускати олігархічні угруповання до приватизації та концесії державних підприємств. На його думку, їх потрібно відсікати економічно, пишуть"Подробности".

"Декларативно відрізати олігархів від приватизації неможливо. Що потрібно зробити - дуже добре показує досвід Східної Європи та Грузії. Необхідно приватизацію робити дуже прозорою і на умовах, на яких олігархам вона стане невигідною", - зазначив експерт.

Боровик звернув увагу на спробу провести конкурс з Одеським припортовим заводом, коли уряд оголосив конкурс всього на три місяці. "Жоден іноземний інвестор ніколи не візьметься за приватизацію за такий короткий період. Для економічного та юридичного вивчення компанії потрібен час, для проведення рішення через раду директорів теж потрібен час. По суті, найшвидша приватизація підприємства такого рівня займе мінімум 6 місяців. Але наш уряд дає лише три місяці. Або він не знає, як працює західний бізнес, або навмисно робить це під олігархів", - наголосив Боровик.

Експерт навів у приклад низку міжнародних приватизаційних конкурсів, коли урядам західних країн удалося економічно, через умови конкурсу, відсунути убік олігархічні угруповання. Наприклад, під час продажу компанії Skoda було виставлено вимоги до розвитку підприємства на 5 років. Тому його купив концерн Volkswagen.

Однією з найяскравіших спроб віддати високоліквідне держмайно в руки олігархам експерти вважають пілотний проект  концесіонування єдиного глибоководного морського порту України - "МТП "Південний". На думку аналітиків, порт спочатку готували до передачі в руки однієї з українських ФПГ. Процес запустили у 2012-2013 рр. 2015-го Мінінфраструктури зупинило концесію "Південного" до моменту ухвалення нового Закону "Про концесії". Над розробкою нового Закону працює ФДМУ спільно з Світовим банком та USAID.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram