ГоловнаЕкономікаБізнес

В Іллічівському порту змінився директор, проти звільненого порушили справу

Порт очолив Сергій Крижанівський, який свого часу був начальником Держморрічадміністрації.

В Іллічівському порту змінився директор, проти звільненого порушили справу
Фото: ilport.com.ua

Кабінет Міністрів на засіданні в середу призначив нового директора Іллічівського морського торгового порту, повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

Начальником порту став Сергій Крижанівський, який у другій половині "нульових" працював у держконцерні "Укрморпорт" і нетривалий час навіть очолював Державну адміністрацію морського і річкового транспорту. У 2013-2015 роках Крижанівський був директором Іллічівської компанії "СП Рісойл Термінал", у 2011-2013 - директором компанії "Саншайн Термінал" (спільна компанія Risoil і Cargill), а у 2010-2011 роках очолював "Укрморрічфлот".

Попереднього начальника Іллічівського морського торгового порту Юрія Крука звинуватив голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі в передачі причалів офшорної компанії та контрабанді. Крук очолював Іллічівський порт з 2013 року.

У середу, 25 листопада, одеське управління Національної поліції повідомило про припинення факту розкрадання 3 млн гривень керівництвом порту.

Встановлено, що виконувач обов'язків директора порту увійшов у злочинну змову з власниками одного з товариств з обмеженою відповідальністю з метою незаконної передачі їм у користування складу, розташованого на території порту. При цьому було обумовлено, що спочатку цей склад відремонтують і реконструюють за кошти державного підприємства.

Надалі під час ремонту складу посадові особи порту і підприємства-орендаря шляхом завищення обсягу та вартості проведених будівельних і ремонтних робіт здійснили розтрату коштів державного підприємства на суму 3,1 млн гривень. Після завершення реконструкції між підприємствами було укладено договір оренди нерухомого майна, що належить державі.

Поліція стверджує, що компанія-орендар підконтрольна керівнику порту. За його вказівкою для забезпечення господарської діяльності ТОВ перевели 200 кваліфікованих працівників порту. Так само підприємству передали і навантажувальну техніку, в т.ч. усі наявні в порту крани.

За цим фактом розслідують кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Відповідно до законодавства України, такі діяння карають позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років і з конфіскацією майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram