ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" втратив $300 млн на трубах для "Південного коридору"

Через перегляд проекту вкладені в траншеї труби не будуть використовувати.

"Газпром" втратив $300 млн на трубах для "Південного коридору"
Фото: vedomosti.ru

Через скорочення проекту "Південний коридор" російський концерн "Газпром" втратить 18 млрд рублів (майже 300 млн доларів). Ці втрати зумовлені тим, що "Газпром" вже не зможе використовувати вкладені в траншеї труби, призначені для східного маршруту "Південного коридору", будівництво якого зупинили влітку.

Про це в п'ятницю, 23 жовтня, повідомляє газета "Ведомости" з посиланням на інформовані джерела.

У траншеї вже вкладено і зварено 240 кілометрів труб (180 тис. тонн). Якщо виходити із тендера на закупівлю труб, то одна тонна труби зараз обходиться "Газпрому" в 101 тис. рублів. Тому виходить, що в нинішніх цінах "Газпром" уклав у траншеї труб на 18 млрд рублів, пояснюють "Ведомости". На думку одного з джерел, використовувати їх вже не вдасться. "Полежать", - цитує газета його слова.

Щодо ще не зварених труб для "Південного коридору", то "Газпром" переправить їх на розширення північних газопроводів, якими газ постачатимуть на дві нові нитки "Північного потоку". Невикористаними залишилися близько 380 км труб, які призначалися для східного маршруту "Південного коридору". Їхнє перекидання на будівництво газопроводу "Ухта-Торжок-2" почнеться до кінця року і завершиться до кінця другого кварталу 2016 року. Перекинути заплановано загалом 330 тис. тонн труб, зазначають "Ведомости".

Нагадаємо, "Південний коридор" призначався для подачі газу з Росії спочатку в "Південний потік", а потім у "Турецький". "Газпром" збирався влітку почати будувати чотиринитковий газопровід потужністю 63 млрд кубометрів по дну Чорного моря . Але Росія і Туреччина так і не підписали міжурядову угоду. До того ж Анкара погодилася обговорювати будівництво тільки однієї або двох ниток, тоді як "Південний коридор" будувався під чотири.

"Південний коридор" складається з двох маршрутів: західного вздовж українського кордону і східного через центральні та південні регіони Росії. Для двох ниток "Турецького потоку" досить одного з них. Західний уже практично побудовано. Спорудження східного "Газпром" зупинив улітку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram