ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк: Україна хоче стати частиною нового європейського газового хабу

Прем'єр розраховує, як зробити ціну на газ ринковою і позбутися від російської газової залежності

Яценюк: Україна хоче стати частиною нового європейського газового хабу
Фото: kmu.gov.ua

Україна хоче стати частиною нового європейського газового хабу, над створенням якого зараз працюють Польща, Румунія, Угорщина і Словаччина.

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк після завершення зустрічі з главою уряду Польщі Евою Копач у Варшаві, передає офіційний сайт Кабміну.

"Україна хоче стати частиною великого газового енергетичного хабу, який зараз розробляється Польщею, Румунією, Угорщиною і Словаччиною. Це означає, що перетоки газу між нашими країнами будуть вільні і ми зможемо вільно торгувати, без будь-яких обмежень", - зазначив прем’єр.

За його словами, це ще один крок до того, щоб Україна стала більш енергонезалежною.

"Створення цього великого газового енергетичного хабу, яке відповідає всім критеріям і стандартам енергетичної політики в Європейському Союзі - і третьому енергетичному пакету, і Європейській хартії, - «це ще один шлях, як нам зробити ціну на газ ринковою, як позбавитися від російської газової залежності і як запровадити нові і прозорі умови для функціонування енергетичного ринку", - зазначивЯценюк.

Він також нагадав, що Україна і Польща раніше підписали меморандум про будівництво газового інтерконнектора. За його словами, будівництво української частини цього газопроводу обійдеться в суму близько $160 млн.

"Зараз ми очікуємо розрахунки від наших польських друзів", - сказав прем'єр.

Як повідомлялося, 17 грудня 2014 року Україна і Польща домовилися про будівництво нового газопроводу. Завдяки цьому газопроводу Україна зможе отримувати з території Польщі природний газ, куплений на німецькому ринку у компаній Statoil, BP, Shell, RWE або різних трейдерів, а також зріджений газ, який транспортуватиметься з терміналу LNG у місті Свінойсце. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram