ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" обговорив з європейськими партнерами створення газового хабу

Хаб вирішуватиме завдання балансування, зберігання, перерозподілу газу між Україною та країнами ЄС

"Нафтогаз" обговорив з європейськими партнерами створення газового хабу
Андрій Коболев
Фото: EPA/UPG

Підписання у Варшаві угоди про взаємодію між операторами газотранспортної системи України (ПАТ «Укртрансгаз») та Польщі (GAZ-SYSTEM SA) може стати першим кроком до створення східноєвропейського газового хабу.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє прес-служба НАК.

На думку Коболєва, реалізація такого проекту дозволить значно підвищити стабільність роботи газотранспортних мереж країн східної Європи.

"Потужність хабу, який вирішуватиме завдання балансування, зберігання, перерозподілу надходження і постачання газу між Україною і країнами ЄС, може становити близько 20 млрд кубометрів газу на рік. Його створення здатне задовольнити потреби в балансуванні постачання багатьох європейських країн, насамперед, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. Проект зможе використовувати постачання з РФ, європейського спотового ринку, Польщі та інших джерел. Східноєвропейський газовий хаб сприятиме створенню загальноєвропейської гнучкої інфраструктури передачі газу, яка з'єднає Західну, Центральну, Східну Європу і країни Балтії", - йдеться в повідомленні.

Також проект сприятиме поглибленню інтеграції газотранспортних мереж України та країн ЄС і посилить значення України для зміцнення енергобезпеки ЄС.

Ефективним майданчиком для реалізації проекту, на думку Андрія Коболєва, може стати об'єднання "Вишеградська четвірка", про намір України приєднатися до якого нещодавно заявив Президент Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram