ГоловнаЕкономікаФінанси

Великі вкладники VAB Банку запропонували Гонтаревій план його порятунку

На основі банку Бахматюка запропонували створити перехідну установу.

Великі вкладники VAB Банку запропонували Гонтаревій план його порятунку
Фото: truth-about-bahmatuk.com

Депозити фізичних і юридичних осіб, а також рефінансування, видане Національним банком ПАТ "ВіЕйБі Банк" (VAB Банк) можна повернути, якщо реалізувати план санації фінустанови, запропонований групою великих вкладників. Зокрема, план передбачає створення спільно з Фондом гарантування вкладів фізосіб перехідного банку з передачею йому активів і зобов'язань VAB Банку, а потім викуп цього банку за 1 млрд грн. Про це сказано в листі ініціативної групи клієнтів, чиї депозити не підпадають під виплати Фонду, на ім'я голови НБУ Валерії Гонтаревої і директора-розпорядника ФГВФО Костянтина Ворушиліна. Крім того, лист також надіслано Президентові Петру Порошенку та прем'єр-міністрові Арсенію Яценюку, пишуть "Українські новини".

За даними ініціативної групи, Фонд оцінив активи VAB Банку в 5,85 млрд грн, що втричі менше, ніж під час входу в банк тимчасової адміністрації в листопаді 2014 року. У результаті розпродажу активів за заниженою ціною в групу ризику неповернення коштів потрапляють щонайменше три категорії кредиторів. Перша - це кошти фізосіб, які не потрапляють під компенсацію з ФГВФО. Сума депозитів таких вкладників становить 3030 млн грн. Кошти юросіб, які "зависли" у банку - 0,54 млрд грн. Крім того, потенційно безповоротними є кошти рефінансування НБУ в розмірі 5,09 млрд грн.

На думку членів ініціативної групи, розпродаж за безцінь активів банку завдасть нищівного удару банківській системі України. "Навіть вплив воєнних дій на сході України не можна буде зіставити зі шкодою, яку буде завдано країні втратою довіри вкладників до банківської системи", - сказано в листі. Саме тому великі вкладники запропонували НБУ і ФГВФО, на їхню думку, найменш затратний для Фонду спосіб виведення VAB Банку з ринку - через створення перехідного банку і викупу його великими клієнтами.

"У процесі реалізації запропонованого нами способу виведення банку з ринку ми готові заморозити наші депозити на певний час, ввести мораторій на виплату будь-яких вкладів, конвертувати депозити великих вкладників в акції перехідного банку. Крім того, ми розуміємо, що не існує іншого механізму виходу зі складної ситуації, крім додаткової капіталізації перехідного банку за рахунок акумуляції нами додаткових коштів", - зазначають автори листа.

На їхню думку, реалізація такого сценарію дасть позитивний сигнал на ринку для інших вкладників і кредиторів, які опинилися в аналогічній ситуації з іншими банками під тимчасовою адміністрацією. "Публікації в пресі, ініціювання службових розслідувань і кримінальних проваджень, залучення МВФ до вивчення ситуації з банком - це мирні заходи, включені до плану дій великими вкладниками. Поки ситуація не буде вирішена з урахуванням наших інтересів, напруження в суспільстві буде тільки зростати", - додають в ініціативній групі.

Великі вкладники також зажадали призначити новий конкурс на пошук інвестора для продажу йому зобов'язань і активів банку шляхом створення ФГВФО перехідного банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram