ГоловнаЕкономікаБізнес

Транспортники закликали припинити екологічне побори в портах

Екоконтроль одного судна "коштує" від трьох до п'яти тисяч доларів

Транспортники закликали припинити екологічне побори в портах

Федерація роботодавців транспорту закликала керівництво країни почати боротьбу з корупцією з боку органів контролю, зокрема екологічного контролю судів у морських портах.

Про це йдеться у відкритому листі ФРТУ.

"Корупційні схеми "минулої влади" не просто "прижилися" у сьогоднішніх умовах, але й успішно процвітають. За останній час звернення від роботодавців зі скаргами на протиправні дії з боку екоінспекторів почастішали в рази. Мало не щодня правоохоронні органи повідомляють про хабарі за так званий екоконтроль суден. Вартість "екологічної турботи", за даними судновласників, зазвичай, вимірюється від трьох до п'яти тисяч доларів за судно або 0,5-1 долар за кожну тонну води ізольованого баласту", - повідомили у федерації.

ФРТУ вважає, що усунути корупцію можна, якщо скасують суднові екологічні декларації та хімічний контроль води ізольованого баласту. "Екологічний ефект від цих двох вимог - нульовий. Зате практичний - простій суден, збитки судновласників, "подвійна" система контролю, мільйонна корупція і потужний "удар" по привабливості українських портів та репутації держави", - йдеться в повідомленні.

Федерація наголошує, що ці вимоги також суперечать базовим міжнародним конвенціям - МАРПОЛ 73/78 та Конвенції про полегшення міжнародного морського судноплавства 1965 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram