ГоловнаЕкономікаДержава

Колесніков: Україна повинна визначитися з пріоритетами в авіабудуванні

Керівник парламентського комітету з транспорту радить робити акцент на вантажній авіації

Колесніков: Україна повинна визначитися з пріоритетами в авіабудуванні
Фото: Макс Левин

Україна повинна визначити пріоритети у сфері літакобудування, щоб досягти успіху на світових ринках. Про це на міжнародному авіасалоні Farnborough у Великобританії сказав керівник комітету Верховної Ради з питань транспорту і зв'язку, колишній віце-прем'єр і екс-міністр інфраструктури України Борис Колесніков.

"Найголовніше - маркетинг. Технічна частина і так дуже хороша. Треба визначити пріоритети. Не можна займатися всім відразу. Головні досягнення України сьогодні в вантажній авіації", - сказав депутат.

Він додав, що ринок транспортної авіації в країнах Латинської Америки та Африки - "космічний за обсягом".

"Тому не треба ламати списи. Ми не можемо за один рік обіграти Embraer або Bombardier (бразильська і канадська авіабудівні компанії, - ред.). Це неможливо. Якщо ми в пасажирській авіації відстали, то потрібно думати, як наздоганяти. Потрібно купувати ліцензії для виробництва, домовлятися зі світовими виробниками. А в транспортній авіації ми попереду... Ан-70 ні в чому не поступається - це 100%, а я думаю, що навіть перспективніший, ніж Airbus", - сказав Колесніков.

Депутат запропонував визначитися з пріоритетами.

"Там, де ми сильні, потрібно йти вперед і вкладати гроші. А там, де немає, можна сміливо закривати і перепрофілюватися в транспортну авіацію. Випускати всього потрошку не вийде", - сказав він.

Раніше Колесніков говорив про необхідність фінансування держпідприємства "Антонов". За словами віце-президента компанії Миколи Підгребельного, підприємству для якісного ривка не вистачає близько $100 млн на рік протягом трьох років поспіль.

Авіасалон Farnborough проходить з 1984 року на аеродромі поблизу міста Фарнборо (графство Хемпшир) неподалік від британської столиці. На авіасалоні показують новинки цивільної та військової авіації, космонавтики. Там же укладають мільйонні угоди. Закінчується виставка грандіозним авіашоу. Цього року авіасалон проходить з 14 по 20 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram