ГоловнаЕкономікаДержава

Україна відмовилася від газової знижки в $100

Яценюк назвав газову пропозицію Росії пасткою

Україна відмовилася від газової знижки в $100
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна відмовилася від запропонованої Росією знижки на газ у $100.

Про це він сказав на засіданні уряду в середу, пише РБК-Україна.

"Я щойно завершив переговори з НАК "Нафтогаз". Росія оголосила, що вони вже втретє перенесли попередню оплату за газ і, відповідно, перенесли відключення. Росіяни сказали, що вони зробили нам знижку на $100. Ми всі ці пастки щодо знижки знаємо, вона надається і скасовується рішенням російського уряду. Ми вимагаємо зміни контракту", - зазначив Яценюк.

"Ми залишаємося на тих позиціях, на яких ми й були - переписуємо контракт, приймаємо ринкову ціну", - цитують міністра "Українські новини".

Про те, що Україна не приймає запропонований Росією формат знижки на газ, 10 червня заявив міністр енергетики Юрій Продан. При цьому сам розмір знижки він не називав.

За словами міністра, "Газпром" запропонував механізм формування ціни як скасування експортного мита на газ. У такій ситуації ціна на газ може регулюватися постановою уряду Російської Федерації, а не контрактом, тобто її можуть змінити в будь-коли.

Аналогічний підхід було використано в "харківських угодах" у квітні 2010 року, коли Москва і Київ домовилися про те, що в обмін на продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні Москва надавала українській стороні знижку на газ у 100 доларів за тисячу кубометрів за рахунок зниження мита на експорт цього ресурсу. Однак знижку на газ скасували 1 квітня відразу після анексії Криму Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram