ГоловнаЕкономікаБізнес

"Альфа-Груп" купила нафтогазову "дочку" німецького концерну RWE

Вартість угоди склала 5,1 млрд євро

"Альфа-Груп" купила нафтогазову "дочку" німецького концерну RWE
Михаил Фридман
Фото: vsluh.ru

Завершено оформлення угоди з продажу нафтогазового бізнесу німецьким енергетичним концерном RWE групі LetterOne, що належить акціонерові "Альфа-Груп" Михайлу Фрідману.

Дочірнє підприємство концерну RWE Dea продали за 5,1 млрд євро. RWE Dea AG продали за 4,5 млрд євро, 600 млн євро з цієї суми підуть на погашення заборгованості компанії. На покупку Dea претендували також німецька Wintershall та держінвестфонд Катару. Спочатку компанію оцінювали у 4-7 млрд євро (5,4-9,5 млрд доларів), пише РБК-Україна.

Угода розглядалася наглядовою радою RWE і регуляторами в декількох країнах. У середині березня у зв'язку з подіями в Криму влада Німеччини заявила, що зберігає за собою принципове право перевірити доцільність продажу Dea групі LetterOne.

Відповідно до закону про зовнішню торгівлю, уряд ФРН, коли справа стосується зарубіжних інвесторів, може за певних обставин накласти на угоду вето. Це може відбутися в тому випадку, якщо інвестор отримує понад 25% акцій, що у свою чергу створить імовірність загрози "стратегічній інфраструктурі" або "суспільній безпеці".

У результаті роботи спеціально створеної комісії при Бундестазі група LetterOne і консорціум "Альфа-Груп" кваліфіковані як відповідний міжнародний інвестор. Як наслідок, уряд ФРН не побачив проблем у співпраці з групою.

Для люксембурзької LetterOne покупка Dea стане першою стратегічною інвестицією. На базі Dea компанія має намір розвивати платформу для розвитку нафтогазового бізнесу "Альфа-Груп". Протягом 3-5 років L1 Energy планує вкласти в енергетичні активи до 20 млрд доларів.

LetterOne Energy має доступ до постійного капіталу, який планується направляти в довгострокові інвестиції в розвідку і видобуток нафти та газу, нефтесервіс, нафтогазову інфраструктуру та інші проекти. Планується або здійснювати 100-відсоткові поглинання, або здобувати стратегічні пакети акцій у компаніях, де застосування ресурсів, досвіду і можливостей L1 Energy сприятиме зростанню бізнесу.

RWE Dea веде видобуток нафти і газу в Німеччині, Великобританії, Норвегії, Єгипті та Данії. Компанія також веде розвідку в Алжирі, Ірландії, Лівії, Мавританії, Польщі, Тринідаді, Тобаго, Туркменії і управляє потужностями зі зберігання газу у Німеччині. За власними даними RWE Dea, за підсумками 2012 року її запаси склали 122,2 млн куб. м, з них 97 млн куб. м - запаси газу. У минулому році компанія видобула 2,5 млн куб. м газу і 31 млн бар. нафти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram