ГоловнаЕкономікаДержава

Держава по-новому позичить у населення

Нові боргові папери випустять у паперовій формі.

Держава по-новому позичить у населення
Фото: zn.ua

Мінфін планує випустити новий вид боргових паперів для населення - державні казначейські зобов'язання в інвалюті. Вони з'являться в паперовій формі вже восени (наприкінці вересня - на початку жовтня), придбати їх зможе будь-яка фізична особа. Про це в ефірі БТБ розповів керівник Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олексій Ткаченко.

"Основна їхня відмінність від ОВДП (облігацій внутрішньої держпозики, - LB.ua), які було випущено до цього, полягає в тому, що казначейські зобов'язання випустять у готівковій формі - паперовій. Попередні випуски облігацій випустили в безготівковій формі", - сказав чиновник.

Прибутковості зобов'язань ще остаточно не визначено. "Остаточно ще прибутковості не з'ясовано, але вона буде в коридорі між 8% і 10% річних. Тобто на рівні прибутковості облігацій, які були випущені до цього Міністерством фінансів", - уточнив банкір.

За словами Олексія Ткаченка, планують випуск зобов'язань номіналом $500. Загальний обсяг емісії становитиме $200 млн. Покупцеві таких цінних паперів не доведеться пред'являти документи, якщо сума угоди не перевищує 150 тис. грн. Доходів фізичних осіб, отриманих за казначейськими зобов'язаннями, не обкладають податком.

Відсотки за казначейськими зобов'язаннями для фізосіб держава платитиме раз на шість місяців. Перший випуск буде мати термін обігу 2 роки. "Казначейські зобов'язання матимуть 4 відривні купони, які людина після настання терміну виплат зможе обміняти на накопичений дохід, прийшовши у будь-яке відділення Ощадбанку", - пояснив банкір.

Ціна викупу облігацій відрізнятиметься від ціни продажу не більш ніж на 1%. "Навіть якщо людині буде потрібно продати цінні папери до настання терміну, то фактично вона недоотримає лише 1%. За умови, що мінімум планується 8% річних, то навіть 7% річних однаково отримає. У тих самих банках за умови дострокового розірвання депозитів теж передбачається знижена відсоткова ставка", - говорить Олексій Ткаченко.

Папери можна буде використовувати і як заставу для кредиту.

Олексій Ткаченко додає, що папери будуть захищені від підробки не гірше, ніж грошові купюри. "Навіть краще, ніж стодоларова купюра", - наголосив Олексій Ткаченко.

"Якщо цей інструмент буде популярним, а я думаю, він буде популярним, то плануються додаткові випуски. Можливо, тоді будуть змінені і терміни на триваліші, і номінал", - додав керівник генерального департаменту банківського нагляду НБУ.

Нагадаємо, раніше держава випустила ОВДП для населення в бездокументарній формі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram