ГоловнаЕкономікаБізнес

Стало відомо, кому платять "у конвертах"

Офіційну зарплату роботодавці воліють платити медикам, банківським працівникам, викладачам і менеджерам із персоналу.

Стало відомо, кому платять "у конвертах"
Фото: tutbablo.ru

79% опитаних кадровим порталом hh.ua отримували раніше або отримують зараз зарплату "в конвертах". Аудиторія порталу - "білі комірці", менеджери вищої та середньої ланки. В опитуванні порталу взяли участь 1 246 осіб із різних регіонів України.

Більш ніж половина респондентів (54%) отримували нелегальну зарплату майже завжди. В основному йдеться про "сірі" виплати, коли частину суми платять легально, а частину - "в конверті".

Респонденти говорять про те, що найчастіше виключно неофіційно оплачується праця фахівців із продажу, журналістів, торговців товарами повсякденного попиту (FMCG) та представників сфери послуг. Офіційну зарплату роботодавці воліють платити медикам, банківським працівникам, викладачам і менеджерам з персоналу.

Тільки 10% опитаних ніколи не погодяться отримувати неофіційну зарплату, кожен третій вважає, що інакше працювати неможливо. Половина респондентів (55%) хоч і не прагне отримувати чорну зарплату, але за потреби погодиться.

Основними причинами роботи без офіційної оплати праці називають відсутність альтернатив (35% опитаних). Також рівень "чорної" зарплати найчастіше перевищує рівень "білих" пропозицій, що теж важливий фактор вибору місця роботи для 39% респондентів.

Лише третина опитаних із тих, хто отримує або отримував чорну зарплату, можуть похвалитися повним комплектом соціальних виплат на рівні реального заробітку, решті 66% так чи інакше урізали або скасовували виплати або їхній розмір визначав "вручну" роботодавець.

Окрім урізування соціальних виплат, серед інших неприємностей через чорну зарплату називають затримки в оплаті праці (30%) і можливість безконтрольно змінювати рівень зарплати (30%), відмову в кредиті (18%), а також низький рівень майбутньої пенсії (19%) . Зате проблем із податковою в респондентів майже не виникає, про такі випадки заявив трохи більше ніж один відсоток опитаних.

Практично всі (89%) опитаних вважають, що боротися з чорною зарплатою необхідно. Більшість виступає за те, щоб змінити законодавство і підхід до оплати праці (69%), ще майже 20% вважають, що передусім необхідно покарати тих, хто платить зарплату в конверті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram