ГоловнаКультура

У містах Великої Британії пройде фестиваль «Україна на екрані»

Він присвячений постатям Олександра Довженка та Сергія Параджанова.

У містах Великої Британії пройде фестиваль «Україна на екрані»
кадр з фільму «Тіні забутих предків»

У Брайтоні, Лідсі та Корнуоллі відбудуться покази українських стрічок в межах фестивалю «Україна на екрані». Його підтримує програма UK/UA Creative Partnerships, від Британської Ради та Українського інституту. 

Заходи фестивалю «Україна на екрані» пройдуть в рамках інших кінофестивалів: 38-й Лідський міжнародний кінофестиваль (1-17 листопада), 22-й Брайтонський кінофестиваль CINECITY (8-17 листопада), Корнуольський кінофестиваль (11-30 листопада). 

Заплановані покази присвячені творчості двох видатних митців українського кіно — Олександра Довженка та Сергія Параджанова. Зокрема, покажуть стрічку Довженка «Земля» (1930) з новим живим музичним супроводом, нову реставрацію фільму Параджанова «Тіні забутих предків» (1965) і його ж стрічку «Київські фрески» (1966). Фільм Параджанова представлятиме британський історик кіно Деніел Берд. Він є дослідником східноєвропейського кіно.

У художній галереї Fabrica (Брайтон) відбудеться виставка «Виходи з Саят-Нови», побудована на унікальних матеріалах фільму Параджанова «Колір граната» (1969). 

Також у програмі фестивалю «Україна на екрані» — добірки нових короткометражних фільмів від Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів та британські прем'єри найновіших українських кінострічок. Зокрема, покажуть стрічки «Ти – космос» Павла Острікова, «Редакція» Романа Бондарчука, «Квіти України» Аделіни Борець

Про UK/UA Creative Partnerships:

  • це нова програма культурної співпраці, започаткована Британською Радою та Українським інститутом у 2024 році
  • програма є продовженням Сезону культури Велика Британія/Україна та має на меті підтримку партнерських проєктів між мистецькими організаціями двох країн
  • за результатами конкурсного відбору з 30 заявок було обрано 14 проєктів у різних мистецьких напрямках: музика, література, перформанс, кіно, анімація та візуальне мистецтво. Реалізація проєктів відбувається протягом 2024 року.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram