ГоловнаКультура

Міністр культури Олександр Ткаченко написав заяву про відставку

Ткаченко вважає, що кошти на культуру під час війни не менш важливі, ніж на дрони.

Міністр культури Олександр Ткаченко написав заяву про відставку
Фото: Макс Требухов

Ввечері 20 липня очільник Мінкультури Олександр Ткаченко приніс голові уряду Денису Шмигалю заяву про відставку “через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни”.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

“Культура під час війни важлива, бо це війна не тільки за території, а за людей, а люди – це наша памʼять, історія, мова, творчість попри війну, спадщина і минуле заради майбутнього”, – написав Ткаченко. 

Він вважає, що і приватні, і бюджетні кошти на культуру під час війни не менш важливі, ніж на дрони. 

“Культура це щит нашої ідентичності і наших кордонів. І це принципова моя позиція проти інших”, – підсумував Ткаченко.

Нагадаємо, 20 липня президент Зеленський попросив Дениса Шмигаля розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка. Також Зеленський запропонував Шмигалю знаходити позабюджетні кошти на проєкти, які зараз справді потрібні.

Раніше стало відомо, що Державне підприємство “Мультимедійна платформа іномовлення України” виділяє 33 млн гривень на серіал з робочою назвою “Інгулець” компанії “Прототип продакшн” ведучого “1+1” Юрія Горбунова. 

Розглянути питання відставки міністра Ткаченка декілька разів просили в петиціях. Шмигаль тоді сказав, що встановити факти та обставити для звільнення міністра культури неможливо. 

Питання звільнення Олександра Ткаченка – колишнього генерального директора каналів "1+1 медіа" – піднімалося і в попередні роки. В 2021 ЗМІ писали, що Ткаченко подасть заяву про відставку з посади міністра культури та інформаційної політики. Цей крок пов’язаний з ухваленим урядовим рішенням відокремити Держкіно від Міністерства культури та інформаційної політики України. 11 листопада Ткаченко заявив, що написав заяву на звільнення. 

Профільний комітет Верховної Ради тоді відставку не підтримав, а керівник фракції "Слуга народу" Арахамія сказав, що "Неправильно, коли фракція призначає міністра, а потім з новин дізнається, що він куда-то там псіханув і шо-то там написав. Я не думаю, що при такому підході є шанси бути звільненими. Просто не будемо голосувати, і все, буде заручник оцього процесу". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram