ГоловнаКультура

Пам’ятник літері "Ї" встановили на Тернопільщині

Арт-об’єкт відкрили у День української писемності та мови.

У містечку Ланівці Тернопільської області встановили пам'ятник літері "Ї".

Мистецький об'єкт під назвою "Українська мова - унікальна" відкрили у День української писемності та мови, інформує пресслужба Лановецької міської ради.

"Статична фігура літери "Ї", автором якої є Василь Гудима, - це окраса громади та єдина арт-інсталяція такого типу в Україні", - сказано у повідомленні.

Ініціатором створення мистецького об’єкту став уродженець Лановець поет Юрко Матевощук.

Пам’ятник з металу встановили у центрі міста на місці пам’ятника "першим комсомольцям Лановецького району", який демонтували після декомунізації.

Додамо, що "Ї" - це тринадцята літера української літера, яка нині є лише в українській мові та пряшівському і паннонському варіантах русинської абетки.

День української писемності та мови - свято розвитку державної мови, яке в Україні щороку відзначають 9 листопада. За православним календарем це день вшанування пам'яті преподобного Нестора-Літописця.

У листопаді 2013-го до Міжнародного дня рідної мови на центральній площі в Рівному встановили найвищу в світі літеру "Ї". Її виготовили з дерев’яної основи і обтягнули лляною тканиною. Висота літери становила 3,6 метра.

Термін "арт-об’єкт" часто використовують  для  позначення  нових  проявів у сучасних  напрямках  мистецтва замість загальновідомих термінів "пам’ятники архітектури" або "витвори мистецтва".

Арт-об’єкт - це певний довільний предмет, просторове тіло або архітектурний об’єкт, який має як матеріальну, так і художню цінність і призначений викликати певні емоції у глядачів. Можна сказати, що арт-об’єкт також є витвором мистецтва, який став культовою пам’яткою для конкретної місцевості.

Ініціатор встановлення мистецького об’єкта в Ланівцях Юрій Матевощук - український поет, перекладач, засновник поетичного конкурсу Dictum. Наймолодший на Тернопільщині член Національної спілки письменників України. Член Українського ПЕН. Директор фестивалю "Ї", який з 2013-го щовесни проводять у Тернополі. Фестиваль має на меті популяризувати та розвивати сучасні мистецтво та культуру в Україні.

У програмі заходу - презентації книг, лекторії, поетичні читання, виступи вітчизняних та іноземних музичних гуртів, оригінальні виставки, мистецькі дискусії, книжкові ярмарки, перформанси.

Учасниками поетичної частини фестивалю були Юрій Іздрик, Олександр Ірванець, Дмитро Лазуткін, Сергій Жадан, Іван Малкович, музичної - "Жадан та собаки", Kozak System, Epolets, Drunk & Drowned, Vivienne Mort, Los Colorados, Єгор Грушин, Христина Халімонова, Женя Галич, "Шафа Шамана" тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram