ГоловнаКультура

Фільм "Додому" Нарімана Алієва потрапив у лонгліст премії Європейської кіноакадемії

Шортліст оголосять 9 листопада на Фестивалі європейського кіно в Севільї.

Фільм "Додому" Нарімана Алієва потрапив у лонгліст премії Європейської кіноакадемії
кард из фильма

Повнометражний фільм українського кримськотатарського режисера Нарімана Алієва "Додому" претендує на премію Європейської кіноакадемії, відомої як "Європейський Оскар". Про це повідомляє Держкіно на фейсбуці.

"Українська стрічка виявилася серед 46 робіт, які відібрала селективна комісія Європейської кіноакадемії та рекомендувала для подальшого розгляду. Зараз експерти починають формувати остаточний перелік номінантів", - сказано в повідомленні.

Шортліст оголосять 9 листопада на Фестивалі європейського кіно в Севільї. Лауреатів премії оголосять 7 грудня на офіційній церемонії нагородження Європейської кіноакадемії, яка відбудеться в Берліні.

"Це перший крок для того, щоб фільм було номіновано на премію Європейської кіноакадемії. Тепер стрічку дивитимуться члени кіноакадемії і голосуватимуть. Я не можу прогнозувати ніяких результатів, але бути причетним до такої премії дуже важливо і приємно. З кожним роком Україна все глибше інтегрується в європейський кінопроцес, і це дозволяє нам продовжувати рух уперед", - зазначив Наріман Алієв.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко привітав Нарімана Алієва з черговим успіхом його картини і зазначив, що торік в лонгліст премії Європейської кіноакадемії потрапили два фільми, створені в копродукції з Україною.

"А тепер на цю номінацію претендує повністю українська картина, яка має для нас велике історичне і культурне значення. Це дуже приємна новина, яка також свідчить про розвиток української кіногалузі", - додав Іллєнко.

Нагадаємо, прем'єра фільму "Додому" Нарімана Алієва відбулася на Каннському кінофестивалі, на Одеському кінофестивалі картина отримала гран-прі, розділивши його з грузинським фільмом "А потім ми танцювали" Левана Акіна.

Крім того, фільм кримськотатарського режисера отримав головну нагороду на Міжнародному кінофестивалі в Бухаресті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram