ГоловнаКультура

На Ukrainian Fashion Week покажуть проект художників Bob Basset’а і Гамлета Зіньковського

Експонати, які покажуть на UFD, стануть частиною проекту "Предмети".

На Ukrainian Fashion Week покажуть проект художників Bob Basset’а і Гамлета Зіньковського
Фото: Bob Basset

1-3 лютого художники Bob Basset і Гамлет Зіньковський представлять фрагмент спільного проекту "Предмети" на Ukrainian Fashion Week 2019 у "Мистецькому Арсеналі".

Про це повідомляє прес-служба проекту.

Гамлет представить "Стіну з ножиць" загальною площею 40 квадратних метрів. Ножиці для цього панно художник збирає вже дванадцять років по всьому світу. У колекції Гамлета експонати з різницею майже в десять століть: від виробів часів Київської Русі - до одного з ювелірних брендів. На стіні можна знайти ножиці від звичайних манікюрних, канцелярських і швейних - до ножиць для стрижки овець, нарізки свічок, ягід винограду і навіть варених яєць.

"Ножиці для мене - символ відсікання всього зайвого, - каже художник. - Мені хотілося, щоб глядачі, побачивши це полотно з ножиць, заново подивилися на буденні речі, переосмислили своє ставлення до того, що є мистецтвом".

Bob Basset покаже п'ять знакових масок своєї студії і, вперше для широкого загалу, іронічну інсталяцію "Голгофа" з яйцями, одягненими в міні-копії ключових для арт-студії шкіряних масок. Інсталяція була створена ще у 2016 році, але сьогодні робота, за словами кураторів проекту, набула нове прочитання.

Співзасновник Bob Basset Сергій Петров зазначає, що участь у UFW 2019 з проектом "Предмети" важливе для нього саме як художнє висловлювання: "Те, що ми робимо, багато хто сприймає виключно як частину фешн-дискурсу. Але сам я це усвідомлюю як мистецтво. Виявляється , багато хто не бачить, наскільки ці сфери взаємопроникні. Наскільки багато художник може дати моді і як мода може бути джерелом для художника".

З цим погоджується засновниця і голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська. Вона каже, що UFW - прекрасна платформа для зустрічі моди і мистецтва. Також Ірина зазначає, що цього сезону мистецька програма буде ширшою й активнішою.

Уперше проект "Предмети" був реалізований у вересні 2018 року в рідному для обох художників Харкові, в Центрі сучасного мистецтва "ЄрміловЦентр", для якого став найбільш відвідуваною виставкою за весь час існування. А в грудні художню колаборацію Гамлета і Bob Basset'а вдалося побачити глядачам полтавської галереї Art Jump.

Bob Basset - псевдонім художника Сергія Петрова, співзасновника студії Bob Basset, яка створює маски та інші арт-об'єкти з різних матеріалів. Художник працює у власному жанрі техноромантизму. Співпрацював з брендами "Givenchy", "Panos Yiapanis", "sasha.kanevski", "Valery Kovalska", "Balossa". Маски Bob Basset'а з'являлися в кліпах Avril Lavigne, Slipknot, Metallica, Korn, Otep, Beissoul & Einius і у фільмі "Паралелі" кінокомпанії RSA Films студії Рідлі Скотта.

Гамлет Зіньковський працює в графіці, стріт-арт, фотографії, відео-арті, створює артбуки, ілюструє книги. Двічі співпрацював із Сергієм Жаданом: роман "Месопотамія" (2014 року) доповнений фотографіями Харкова авторства Гамлета, друга колаборація — збірник віршів Сергія "Антена" (2018). Гамлет відомий своїми роботами в міському просторі. Мурали художника можна побачити не тільки в його рідному місті Харкові (близько 80 робіт), а й у різних куточках України: Тернополі, Одесі, Маріуполі, Ізюмі. Живе і працює в Харкові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram