ГоловнаКультура

Довженко-Центр проведе ретроспективу "Фабрика соцреалізму"

У рамках проекту покажуть п'ять унікальних фільмів 1930-х років.

Довженко-Центр проведе ретроспективу "Фабрика соцреалізму"
Фото: Центр Довженко

З 6 лютого по 13 березня в Довженко-Центрі відбудеться серія кінопоказів ретроспективного проекту "Oldsсhool: Фабрика соцреалізму".

Про це повідомляє прес-служба Довженко-Центру.

Фільми, які демонструватимуть у рамках кіноклубу Oldschool, створені в той час ще не репресованими кінематографістами-авангардистами 1920-х, що і визначило їх провокаційний характер. Більшість із кінокартин були заборонені до показу, оскільки не "вписувалися" в образ соцреалізму в уяві Сталіна, який особисто переглядав усі прокатні фільми. У науковий обіг їх введено вже після розпаду СРСР.

"Фільми, створені в цей перехідний період, є унікальними субверсивними роботами, яким доволі часто вдавалося підважувати і вихолощувати офіційну соцреалістичну матрицю, підриваючи її зсередини. Ці фільми, байдуже, що в нових, неокласичних, культурних декораціях раз у раз створюють ефект відсторонення, послаблюючи ідеологічну індоктринацію радянської аудиторії", - так прокоментував фільми кіноклубу куратор проекту і керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру Станіслав Мензелевський.

У рамках проекту покажуть фільми "Гармонь" Ігоря Савченка (1934 р.), "Суворий юнак ("Комісар побуту", "Дискобол", "Чарівний комсомолець")" Абрама Роома (1935 р.), "Інтриган ("Найсолодший політ")" Якова Урінова (1935 р.), "Якось улітку" Ханана Шмаїна і Ігоря Ільїнського (1936 р.), "Гомони містечко" Миколи Садковича (1939 р.).

Нагадаємо, що Національний центр Олександра Довженка (Довженко-Центр) - найбільший український кіноархів. Він зберігає понад 5 тисяч найменувань ігрових, документальних, анімаційних українських і зарубіжних фільмів. Є єдиним членом Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) в Україні. Здійснює реставрацію, збереження національних фільмів, особистих архівів кінематографістів, музейних фондів, наукові дослідження в галузі кінематографії, дистрибуцію і просування українського кіно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram