ГоловнаКультура

Верховна Рада ввела в закон "Про культуру" поняття "креативні індустрії"

Творчі ініціативи зможуть отримувати державну підтримку.

Верховна Рада ввела в закон "Про культуру" поняття "креативні індустрії"
Фото: ng.pl.ua

Верховна Рада ввела поняття "креативні індустрії" в законодавство про культуру і визначила їх як вид економічної діяльності, який має потенціал для створення доданої вартості і робочих місць через культурне або колективне вираження.

За ухвалення в цілому відповідного законопроекту №6738 "Про внесення змін до Закону України "Про культуру" (щодо визначення поняття "креативні індустрії")" проголосували 226 депутатів.

Закон вводить термін "креативні індустрії" і передбачає обов'язок держави "в пріоритетному порядку створювати умови для охорони, заохочення і підтримки культурного розмаїття як одного з найважливіших чинників сталого розвитку".

"Креативні індустрії – це перелік видів економічної діяльності, що мають потенціал до створення доданої вартості та робочих місць через культурне (мистецьке) та/або креативне вираження, а їх продукти та послуги є наслідком індивідуальної творчості, навичок і таланту", - йдеться в прийнятому законі .

У пояснювальній записці до документа доцільність його ухвалення обґрунтована, зокрема, тим, що "введення в нормативний обіг терміна "креативні індустрії" дозволить чітко ідентифікувати ті види діяльності, які створюють творчі послуги і продукт і потребують державної підтримки".

Нагадаємо, раніше сьогодні Верховна Рада передбачила створення органів управління пам'ятками культурної спадщини після їх внесення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також створення наглядових рад за станом збереження таких пам'яток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram