ГоловнаКультура

У Каннах стартував 70-й кінофестиваль і розпочав свою роботу кіноринок

У різних програмах - два фільми, зняті за участю України.

Увечері 17 травня у Фестивальному палаці в Каннах стартував ювілейний, 70-й кінофестиваль.

Церемонію відкриття вела італійська актриса Моніка Беллуччі, а фільмом відкриття стала драма Арно Деплешена "Привиди Ізмаїла", де головні ролі зіграли Шарлотта Генсбур і Маріон Котійяр.

Попереду - 10 днів фестивалю, в рамках якого покажуть нові фільми Сергія Лозниці, Тодда Хейнса, Йоргоса Лантімоса та інших, а також серіали - авторства Джейн Кемпіон (другий сезон "Вершини озера") і дві серії з третього сезону "Твін Пікса" Девіда Лінча.

В основному конкурсі кіноогляду бере участь новий фільм українського режисера Сергія Лозниці "Лагідна", знятий в ко-продукції Франції, Нідерландів, Німеччини, Литви, Росії та України. У "Двотижневику режисерів" - нова робота Шарунаса Бартаса

"Іній", яку знімали в Україні і яка розповідає про події на Донбасі. Головну роль в "Інеї" зіграла Ванесса Параді.

Відкриттю кіноогляду передували кілька скандалів: 

суперечки викликав офіційний постер 70-х Канн, для якого фотографію Клаудії Кардінале відфотошопили, зробивши зірку кіно стрункішою; а незадовго до відкриття організатори кінофестивалю заявили, що змінюють правила відбору фільмів у конкурс з наступного року. Останнє рішення зумовлене суперечками з компанією Netflix, що створює власні фільми, але відмовляється показувати їх у кінотеатрах. Суперечка докотилася до прес-конференції журі Каннського кінофестивалю, коли його голова Педро Альмодовар заявив, що буде боротися за великий екран і не розуміє, як "Золота пальмова гілка" може дістатися фільму, який не виходить на широкі екрани. За цифрові платформи заступився актор Вілл Сміт, який також бере участь у журі цього року.

Паралельно з показами конкурсних і позаконкурсних програм у Каннах проходить кіноринок, де проводять покази для дистриб'юторів і фестивальних відбірників. Цього року на кіноринку знову працює український національний павільйон, у Short Film Corner беруть участь кілька українських короткометражних фільмів, а також заплановано ринкові покази українських повних метрів і зустрічі молодих українських режисерів з відбірниками світових фестивалів.

70-й Каннський міжнародний кінофестиваль триватиме до 28 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram