ГоловнаКультура

У КМДА підготували проект демонтажу пам'ятника Щорсу

Монумент збираються перенести в інше місце.

У КМДА підготували проект демонтажу пам'ятника Щорсу
памятник Щорсу
Фото: kp.ua

Розробку проекту демонтажу пам'ятника Щорсу в Києві завершено, повідомив радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерківець "Українські новини".

"Проект демонтажу вже готовий і перебуває в роботі", - написав він.

Білоцерківець зазначив, що на цей момент готується проект рішення міської ради про перенесення пам'ятника, після цього необхідно буде отримати згоду Міністерства культури про зміну адреси його розташування.

Кінцевий термін демонтажу залежить від швидкості вирішення питання Міністерством культури.

Нагадаємо, пам'ятник Щорсу декілька разів намагалися знести націоналісти, але їм завадили правоохоронці. У КМДА пообіцяли демонтувати монумент, тільки-но з нього знімуть охоронний статус у Реєстрі об'єктів культурної спадщини національного значення.

Інститут національної пам'яті, який контролює виконання закону про декомунізацію, вважає, що демонтаж пам'ятника Щорсу передбачений законом і не є предметом обговорення.

Інститут нагадує, що Микола Щорс не тільки брав активну участь у бойових діях проти українських військ у 1918-1919 рр., а й займав посаду військового коменданта міста Києва (лютий 1918 р.) і несе відповідальність за військові злочини більшовиків проти цивільного населення української столиці. У підсумку більшовицький комбриг Щорс загинув 30 серпня 1919 року в боях саме з армією, яка боролася за незалежність України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram