ГоловнаКультура

Швейцарія і Грузія вже вибрали національних претендентів на "Оскар"

Україна визначиться зі своїм номінантом 9 вересня

Світові кінематографії почали визначатися з національними претендентами на "Оскар" у номінації "Кращий іноземний фільм".

Як повідомляє The Hollywood Reporter, першою на території колишнього Радянського Союзу визначилася Грузія.

Фільм режисера Русудан Глурджидзе "Чужий дім" став національним номінантом. Фільм вибрали в результаті обговорення спеціально створеної комісії при Національному центрі кінематографії Грузії.

Прем'єра фільму відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах у 2016 році, де отримала Гран-прі програми East of the West.

Картина, яку критики порівняли з фільмами Звягінцева і Тарковського, є копродукцією чотирьох країн: Грузії, Іспанії, Хорватії та Росії.

Швейцарія, у свою чергу, висунула анімаційний фільм "Життя кабачка" - дебют аніматора Клода Барраса, сценарій до якого написала режисерка Селін Ск'ямма. Прем'єра фільму відбулася в Каннах, а на кіноогляді в Аннесі (найбільшому фестивалі анімації) він отримав головну нагороду і приз глядацьких симпатій.

Україна визначиться зі своїм номінантом щонайпізніше 9 вересня. Нещодавно Держкіно провело конкурс на посаду секретаря національного оскарівського комітету - ним стала Ольга Олещенко. Склад комітету - той самий, що і був затверджений минулого року, за винятком Сергія Маслобойщикова. Зараз комітет приймає заявки від українських продюсерів, які бажають подати свій фільм на його розгляд.

89-та церемонія нагородження Американської кіноакадемії відбудеться 26 лютого 2017 року. Номінантів оголосять у січні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram