ГоловнаКультура

Діячі культури виступають проти змін до Бюджетного кодексу

Культурні установи національного значення можуть передати на баланс місцевої влади

Діячі культури виступають проти змін до Бюджетного кодексу
Фото: www.dyvys.in

Культурні діячі України і Міністерство культури виступають проти змін до Бюджетного кодексу, які народні депутати пропонують внести цього тижня.

Про це йдеться у відкритому листі, розміщеному на сайті Мінкульту.

Зокрема, зміни до Бюджетного кодексу пропонують бюджетну децентралізацію, в рамках якої культурні установи національного значення - музеї, бібліотеки, театри і заповідники - передадуть на баланс місцевих бюджетів.

У зверненні Мінкульту сказано, що такі зміни можуть призвести до занепаду культурних установ.

"Передача національних музеїв на баланс місцевих бюджетів - це ще один крок до знищення української культури", - вважає гендиректор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус. На його думку, зміни до Бюджетного кодексу унеможливлять повноцінне фінансування нестоличних національних заповідників, адже місцеві бюджети просто не в змозі фінансувати такі установи. Втім, і столичним культурним установам від таких змін краще не стане: це може спричинити скорочення штату, зарплат і великий відтік хороших фахівців, вважає Стус.

У документі, розміщеному на сайті Мінкульту, сказано, що відомство неодноразово заявляло про неможливість передати культурні установи, які мають статус національних, на місцевий рівень, але побажання профільного міністерства не враховано в розробці законопроекту.

Проект закону про бюджетну децентралізацію (№4435а) внесли на розгляд Верховної Ради 8 серпня. Передбачається, що в сесійній залі депутати його розглянуть у вівторок, 12 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram